Alles volgens plan – Broadcom verkoopt VMware EUC

De vraag is nu wat KKR gaat doen

Vrijdag meldde Reuters dat KKR waarschijnlijk een deal met Broadcom kan sluiten voor de verkoop van het VMware end-user computing (EUC) portfolio. Het was al bekend dat Broadcom dat deel zo snel mogelijk wilde dumpen. KKR als koper is een logisch.

vrealizeAls de deal door gaat dan levert dat Broadcom vijf procent van de overnamekosten van VMware op. Het bedrag is te gering om een belangrijker reden voor de deal te zijn. De echte en enige reden is, zoals het kanaal weet, dat Broadcom de EUC markt totaal niet wil bedienen.

Het wil met een bijgestelde abonnementsstructuur alleen de bovenste helft van de markt bedienen. Dat het aantal partners flink gereduceerd zal worden heeft daar alles mee te maken. Broadcom ziet die laag vooral als druk op de marge.

Zoals elders al is geschreven is het schijnbaar makkelijker de EUC business van de hand te doen dan het in 2019 door VMware overgenomen Carbon Black. Daarvoor is indertijd $ 2,1 miljard betaald. KKR heeft geen belangstelling voor CB, zoveel is tot nu toe duidelijk. Onduidelijk is wat de beoogde koper met de EUC business gaat doen.

Dit soort opkopers kent twee opties. Oppoetsen en naar de beurs brengen of bij een andere onderneming onderbrengen. KKR kan zich eigenaar noemen van onder andere Barracuda Networks, Cloudera en BMC. Een deel van die bedrijven heeft in het verleden al een beursnotering gehad en echt succesvol was die ervaring niet. VMware EUC, waarschijnlijk onder een andere naam, naar de beurs brengen is een logische gedachte. Echter is de bekendheid zo klein dat beleggers weinig interesse zullen tonen, het als resultaat te weinig winst voor de verkopende partij. Daarom is het waarschijnlijk dat twee of meer deelnames worden gecombineerd tot een nieuwe organisatie met een zekere omvang, lees mogelijke beurswaarde.

Die ontwikkeling is wellicht spannender dan het verdere verloop van de VMware integratie in Broadcom. Welke combinatie gaat KKR maken? Is VMware EUC te combineren met Cloudera tot een bedrijf, past het beter bij BMC of bij een partij die nu nog zelfstandig opereert?

Mobiele versie afsluiten