Amazon Alexa en Amerikaanse plannen smart devices te reguleren

Recent verscheen het bericht dat Amazon miljarden verlies maakt op Alexa en daarom deze dienst, die vooral vanwege de privacy issues vragen opriepen, wel eens kan gaan afbouwen. Wat de berichten niet noemen is dat er nog een reden is waar Siri het moeilijk gaat krijgen.

Alexa-AmazonAlexa, Siri en vergelijkbare diensten zijn een mislukking. Met een paar muisklikken kan iedereen terugvinden dat Gartner en nog wat van dat soort bureaus tot recent omzetten van tientallen miljarden voor mogelijk hielden. De realiteit is dat Amazon daarmee dit jaar een verlies maakt van $10 miljard met Alexa.Het idee om via het device boodschappen te bestellen en te laten bezorgen levert ook nog een ander probleem op. Retailers hebben alle reden Amazon buiten de deur te houden. Walmart is echt niet de enige die Amazon maximaal vermijdt, het haalt alleen minder de pers.

Vervolgens blijkt er hardnekkig fout in de businesscase te zitten. Slechts een marignaal deel van de boodschappen is te linken aan Alexa. Bladeren door een (online) folder en dan een keuze maken heeft echt in alle landen de voorkeur. Je zou zeggen: hier hebben we ook weer iets waar marketeers en productmanagers beter kunnen gaan kijken.

Legal

Wie ook beter naar de businesscase van Alexa en vergelijkbare diensten mag gaan kijken is elke legal afdeling. Dat wil zeggen tot zover het product of de dienst op de Amerikaanse markt wordt aangeboden. Deze maand is er namelijk een wetsvoorstel door senatoren ingediend dat de werking van slimme apparaten aan banden legt.

Eerste punt waarmee dit wetsvoorstel smart devices aanpakt is dat bedrijven verplicht bekend te maken of hun producten zijn voorzien van een camera of opnamemogelijkheid als die apparaten met het internet verbonden kunnen zijn.

De “Informing Consumers About Smart Devices Act” (link) stelt ook dat de dat de Federal Trade Commission richtsnoeren opstelt voor de openbaarmaking van producten met audio- of visuele opnamecomponenten die niet voor de hand liggen, zoals koelkasten, wasmachines, drogers en vaatwassers. Die bepaling gaat de nodige impact hebben omdat daarmee ook beschreven gaat worden wat die koelkast precies vergaat aan data en waar dat opgeslagen wordt. Kijkend naar de problematiek rond TikTok is het waarschijnlijk dat hiermee een aantal “smart producten” uit de schappen zal verdwijnen. Het is ook zeer waarschijnlijk dat partijen als Amazon zich gaan afvragen wat het nut is Alexa te pushen als dat structureel verlies maakt. En dat in een markt met steeds meer hordes.

Mobiele versie afsluiten