Akamai neemt Linode over – een logische deal

CDN koopt IaaS provider

Waarschijnlijk kennen de lezers Akamai als het bekende CDN platform en mogelijk kent een deel Linode als een van de vele IaaS aanbieders. Het lijken twee partijen die heel goed naast elkaar kunnen bestaan. Maar wat nu als het een bedrijf wordt?

Linode – IaaS

LinodeLinode heeft jarenlang – met succes – een eigen positie weten op te bouwen naast de onbetwiste nummer 1 van de IaaS markt AWS. Als challenger met een geringere omvang op de Amerikaanse thuismarkt kon het goed draaien. Het heeft een internationale footprint en is mede daarom ook in Europa redelijk bekend. In de bekende kwadranten en grafieken staat het elke keer vermeld.

Akamai – CDN

Akamai, dat staat synoniem voor CDN. Content op slimme manieren distribueren, zonder dat de eigenaar van de data daarvoor moet investeren in eigen hardware, connectiviteit of glasvezel. Bij CDN’s gaat het om veel meer dan de streams van video of muziek. Banken willen en kunnen niet zonder CDN’s. Dat zelfde geldt voor de grote webshops. Hoeveel bedrijven achter een CDN schuilgaan blijkt een paar keer per jaar als Akamai of Cloudflare even onderuit gaat.

Maar Akamai doet veel meer van allen verkeer op een slimme manier distribueren. Tal van security maatregelen zijn aan het portfolio toegevoegd. Logisch ook want wie veel content transporteert moet wel in staat zijn dat op een veilige en betrouwbare manier te doen. Maatregelen om scriptkiddies buiten de deur te houden zijn eveneens 24/7 nodig.

Logische deal

ITchannelPRO ziet met enige regelmaat overnames aangekondigd worden waarbij de meerwaarde moeilijk voor te stellen is. In het geval van het $900 miljoen bod van Akamai op Linode is dat niet het geval. Hier is direct duidelijk wat de meerwaarde voor de twee partijen is.

Linode is traditioneel vooral interessant voor ontwikkelaars. Akamai krijgt op deze manier toegang tot een interessante klantgroep. Het begrip dat hier ook bij hoort is ecosysteem. Akamai is vooral bekend als wereldomvattend platform. Met deze overname kan het in een keer een commercieel belangrijk ecoysteem worden dat softwaremakers aanspreekt die zowel gebruikers van de cloud als de edge bedienen.

Mobiele versie afsluiten