Adobe, Amazon, Broadcom en Microsoft wachten op Brussel

Adobe, Amazon, Broadcom en Microsoft wachten allen op witte rook uit Brussel. Of ze dat überhaupt gaan krijgen is nog totaal niet duidelijk. Er staat veel op het spel voor deze bedrijven, maar dat geldt ook voor de klanten en concurrenten. Daarom is het goed dat de Europese Commissie geen overhaaste besluiten neemt.

EU EuropaBinnen de Europese Unie geldt dat bedrijven met een aanmerkelijke marktmacht kritisch worden gevolgd. Idee daarachter is dat een te groot marktaandeel of zelfs monopolie schadelijk is voor de economie als geheel. Burgers en bedrijven moeten daartegen beschermd worden.

Concreet betekent het dat (grotere) overnames altijd moeten worden aangemeld bij de nationale toezichthouders. Als de kopende en verkopende partijen in meer EU lidstaten actief (zullen) zijn dan volgt een  Europabreed onderzoek. Zonder groen licht kan de voorgenomen overname of samenwerking niet doorgaan. De impact daarvan beperkt zich niet tot de lidstaten. Als ergens een overname wordt geblokkeerd dan gaat de deal niet door. Wat Brussel doet heeft dus gevolgen voor de plannen van multinationals in Amerika en China, het omgekeerde is ook het geval.

De meeste overnames zijn desondanks weinig complex of omstreden. Brussel houdt niet bijzonder veel tegen. Toch hebben vier hele grote Amerikaanse bedrijven, Adobe, Amazon, Broadcom en Microsoft,  op dit moment geen idee hebben wat er staat te gebeuren. Bij twee gaat het om de uitkomst van onderzoek of een overname wel door de beugel kan. De twee anderen zijn onderwerp van onderzoek wegens de negatieve consequenties los van een overname.

Adobe – Figma

Het Amerikaanse softwarehuis heeft in september aangekondigd “leading web-first collaborative design platform” Figma te willen overnemen. Het prijskaartje bedraagt $20 miljard. Een deal van die omvang kan altijd rekenen op onderzoek van meerdere toezichthouders. Van de Britten was al bekend dat ze aanvullende vragen hadden. Zoiets is overigens bij grote deals gebruikelijk. Vrijdag sijpelde door dat ook Brussels meer wil weten over de gevolgen van die deal voor de markten die de combinatie in de EU bedient. Daarmee is de klans afgenomen dat Adobe voor 1-1-2023 Figma in de boeken en het portfolio kan opnemen.

Broadcom – VMware

Broadcom heeft haast met de overname van VMware, want een $61 miljard deal lang in de lucht laten hangen is een dure grap. Een deel van het geld dat hiervoor is gereserveerd bij financiers is sinds de meest recente renteverhogingen duurder geworden. De leegloop in de top van VMware is ook een punt van aandacht.

Brussel lijkt echter totaal niet van plan haast te maken. De signalen uit de markt van gebruikers van VMware zijn daarvoor ook te serieus. Het idee dat de overname leidt tot serieuze marktverstoring in de vorm van hogere prijzen en slechtere service is de vrees van klanten. Broadcom heeft wat dat betreft een bepaalde reputatie. Zoals de vlag er nu bijhangt wil de EC een grondig onderzoek starten. Dat betekent sowieso dat de deal nog maanden in de lucht zal hangen.

Amazon

Amazon is op een andere manier onderwerp van onderzoek in Brussel. De online marktplaats wordt al jaren beschuldigd van datagraaien. Aanbieders van interessante producten (B2C en B2B) worden keer op keer links en rechts ingehaald door producten van Amazon zelf die tegen een lagere prijs worden aangeboden. Er zijn veel bewijzen dat Amazon alle data die over het platform gaat tot in detail analyseert.

Brussel is voornemens daar een stokje voor te steken. Een marktplaats mag geen dekmantel instrument zijn om zoveel mogelijk concurrenten van de markt te verdringen. Amazon zal dus de business fors moeten aanpassen. Op de oude voet doorgaan kost het bedrijf te veel geld en zet een streep door alle andere expansieplannen in de EU. De Amerikanen willen – het zal niet verbazen – nog voor het einde van het jaar witte rook uit Brussel zien. Ook hiervoor geldt: Brussel bepaalt het tempo en de voorwaarden, niet de partijen die onderzocht worden.

Microsoft – Teams

Microsoft heeft in tegenstelling tot de bedrijven hierboven genoemd al heel lang ervaring met onderzoeken naar marktmacht, misbruik daarvan en de processen die daarna bijna onvermijdelijk volgen.  Het heeft jaren terug onder druk van Brussel Internet Explorer los moeten maken van Windows.

Iets dergelijks wordt nu overwogen voor Teams. Reden voor deze stap zou zijn de steeds verdere integratie van die communicatie tool met het office pakket en dan vooral outlook. Dat hierdoor concurrenten op een achterstand worden gezet snapt iedereen wel. Daarom is het eerder verwonderlijk dat er nu pas naar buiten komt dat Brussel hier naar kijkt.

In Redmond zullen ze rekening moeten gaan houden met het aanpassen van de bundelstrategie. Net zoals Amazon dus kan verwachten de datastromen die voor klanten en aanbieders zijn te kortwieken.

Naar elkaar kijken

De vier partijen kijken overigens niet alleen naar Brussel, maar ook naar elkaar, men wil immers weten hoe de onderhandelingen het beste te voeren zijn of het gedrag van de een niet negatief doorwerkt op de eigen business. Achter de constatering dat Adobe, Amazon, Broadcom en Microsoft wachten op witte rook uit Brussel gaat overigens nog veel meer schuil. De manier waarop toezichthouders op deze dossiers met elkaar samenwerken is verder niet benoemd. Dat geldt ook voor bedrijven die nu nog onder de radar van de pers zitten.

Mobiele versie afsluiten