ACM laat providers samenwerken voor nieuwe plekken zendmasten

Providers mogen van de ACM samenwerken om zo snel mogelijk nieuwe locaties voor zendmasten te vinden. De providers willen dat, omdat het steeds lastiger wordt om nieuwe plekken te vinden voor zendmasten. Dat blijkt uit een nieuwe leidraad van de ACM.

De nadelen van samenwerking bij het neerzetten van zendmasten op nieuwe locaties zullen volgens de ACM klein zijn. Providers zullen immers nog steeds eigen apparatuur moeten gebruiken en zich daardoor kunnen onderscheiden. “Dit stelt de aanbieder dus in staat om zich nog steeds voor wat betreft de kwaliteit van het netwerk te onderscheiden van de concurrenten, ook op die plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van gedeelde locaties”, aldus de ACM.

Grote voordelen

De voordelen zullen wel groot zijn, denkt de ACM. Gebouweigenaren kunnen daardoor bijvoorbeeld met meerdere providers tegelijk een contract afsluiten, wat het voor hen aantrekkelijker maakt. Bovendien is het daardoor makkelijker om snel een dekkend mobiel netwerk op te bouwen. “Daarnaast kan het er voor zorgen dat vaker antennelocaties worden gedeeld waardoor er in totaal minder nodig zijn”, aldus de ACM. De nieuwe locaties zijn nodig, omdat door gebruik van hogere frequenties het bereik minder is en er dus meer locaties nodig zijn. Bovendien is het lastiger om nieuwe plekken te vinden, zeggen de providers.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden voor het toestaan van de samenwerking. Zo mag er niet meer informatie worden gedeeld tussen de providers dan nodig is voor de samenwerking en moeten providers hun plannen voorleggen aan de ACM.

Bron: ACM

Mobiele versie afsluiten