De EU heeft nieuwe regels opgesteld voor online aanbieders, waaronder de Digital Services Act (DSA). De DSA heeft als doel bij te dragen aan een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving. Als beoogd toezichthouder vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het belangrijk dat partijen die onder de DSA vallen zich goed voor kunnen bereiden op de nieuwe Europese regels. Daarom heeft de ACM een conceptleidraad opgesteld, die partijen helpt bij deze voorbereiding.
Waarom heeft de ACM een conceptleidraad opgesteld?
De ACM is de beoogde toezichthouder op de naleving van de verplichtingen uit de DSA. De ACM vindt het belangrijk dat bedrijven en organisaties zich alvast goed kunnen voorbereiden op wat de DSA voor hen betekent en aan welke regels zij moeten voldoen. Uit verkennende gesprekken die de ACM voerde, bleek dat hier behoefte aan was. Als hulpmiddel heeft de ACM deze conceptleidraad opgesteld.
In de leidraad worden handvatten gegeven over geschillenbeslechting, het omgaan met illegale inhoud, de bescherming van minderjarigen of het voorkomen van zogeheten dark patterns waarbij gebruikers moeilijker autonome keuzes kunnen maken.
Waarom consulteert de ACM deze conceptleidraad voor de DSA?
De ACM publiceert en consulteert de conceptleidraad omdat de verplichtingen voor digitale aanbieders veelomvattend en voor partijen nieuw zijn. De DSA kent een gelaagd regime van verplichtingen, wat betekent dat er voor de verschillende partijen die online diensten aanbieden, een of meerdere regels van kracht zijn. De ACM heeft daarom per type aanbieder handvatten geformuleerd. De leidraad moet aanbieders van online diensten helpen om processen zo in te richten, dat zij de verplichtingen uit de DSA zo goed mogelijk kunnen naleven. Het is belangrijk om te weten of al deze verschillende partijen zo voldoende helderheid hebben om de regels na te leven.
Belang van nieuwe digitale wetgeving
De DSA maakt onderdeel uit van een pakket aan nieuwe Europese regelgeving over de digitale economie. De ACM juicht deze nieuwe wetgeving toe omdat deze bescherming biedt aan bedrijven en consumenten tegen bijvoorbeeld oneerlijke concurrentie of illegale praktijken. De toekomstige rol van de ACM is erop gericht dat bedrijven de juiste maatregelen treffen om te zorgen voor een online omgeving die veilig en betrouwbaar is voor alle gebruikers. Zo kunnen we profiteren van de mogelijkheden van de digitale economie en de risico’s ervan beperken.
De DSA geldt in Nederland per 17 februari 2024. Vanaf dan moeten alle aanbieders die vallen onder de DSA voldoen aan de regels. De ACM gaat toezicht houden op aanbieders die gevestigd zijn in Nederland. De ACM is bevoegd om te handhaven op de DSA zodra de wet die dit regelt in werking treedt, naar verwachting in de loop van 2024.
Zeer grote platforms en zoekmachines moeten zich al aan de DSA houden sinds 25 augustus 2023. De Europese Commissie wijst deze grote platforms en zoekmachines aan. De Europese Commissie houdt toezicht op de zeer grote platforms en zeer grote zoekmachines.
Wilt u een zienswijze indienen? Klik hier voor meer informatie.