Aanklacht tegen handelaar in nep Cisco hardware

Tot $100 miljoen wereldwijde omzet

Vrijdag is een 38-jarige man uit Florida aangeklaagd voor het verkopen van nep nagemaakte Cisco hardware aan klanten over de hele wereld. Vanwege dat laatste is deze zaak mogelijk ook relevant voor Nederlandse gebruikers en wederverkopers van Cisco goederen.

Import via China en Hong Kong

Onur Aksoy, die ook gebruik maakte van de aliassen Ron Aksoy en Dave Durden, heeft naar verluidt leiding gegeven aan frauduleuze operatie die in ieder geval duurde van 2013 tot 2022. In deze periode importeerde Aksoy, via een keten van toeleveranciers in China en Hongkong, nep computernetwerkapparatuur die vervolgens werd verkocht als nieuwe Cisco apparatuur.

Om de verkoop mogelijk te maken maakte Aksoy gebruik van tenminste 15 account bij Amazon en 10 bij e-Bay. Er kan ook nog sprake zijn van webshops met eigen domeinnamen. Voor de criminele operaties waren maar liefst 19 bedrijven opgezet. Door deze brede waaier van verkooppunten wist Aksoy internationaal klanten te werven. Zij gingen er steeds van uit originele Cisco goederen aan te schaffen. In totaal zou er meer dan $100 miljoen omzet zijn gegenereerd.

Cisco sommaties

Cisco heeft niet pas sinds een paar dagen weet van deze illegale business. Uit de aanklacht die vrijdag is verspreid staat te lezen dat de Amerikaanse Douane tot en met dit jaar 180 zendingen in beslag hebben genomen. Daarover is Cisco steeds geïnformeerd. Het bedrijf heeft zelf sinds 2014 ten minste 7 sommaties hebben gestuurd naar bedrijven waar Aksoy achter schuil ging.

Aksoy en zijn kornuiten wisten dus ook al jaren dat ze in de gaten gehouden werden. Maar dat was schijnbaar niet voldoende om ze te laten stoppen. De aanklacht schrijft zelfs dat de criminelen maatregelen namen, zoals leveradressen in andere staten en kleinere zendingen, in reactie op de eerdere inbeslagnames door de douane en de sommaties.

Software

Bijzonder detail in de aanklacht is ook de vermelding van maatregelen om de werking van bepaalde Cisco software te omzeilen. Dat suggereert dat er software inbegrepen was om registraties en updates mogelijk te maken (“cracks”). De goederen waren verpakt in dozen van goede kwaliteit, voorzien van (vervalste) verzegelingen, etiketten, stickers en documentatie. Klanten werden bewust en professioneel om de tuin geleid.

Lijst nep bedrijven

In juli 2021 (dus een jaar geleden) vond uiteindelijk een inval plaats bij de bedrijven van Aksoy. Hierbij trof men 1.156 nep Cisco’s aan. Per juni van dit jaar zit hij in voorarrest. Het persbericht van het Department of Justice (link) noemt ook alle thans bekende bedrijven die deel uitmaakten van de proces om nep Cisco te verkopen. Omdat deze bedrijven internationaal opereerde kan het dus zijn dat de nep hardware ook door Nederlandse bedrijven is aangeschaft.

Mobiele versie afsluiten