De Europese Unie heeft een praktische toolkit gelanceerd om het MKB bewust te maken van cyberdiefstal van IE – Intellectueel Eigendom. Deze kit is voor meer bedoeld dan alleen zakelijke eindgebruikers, het biedt nadrukkelijk ook IT dienstverleners de nodige handvatten.
Deze toolkit van onder de verantwoordelijkheid van het directoraat-generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap en MKB. Op de speciale website staat (vertaald) over dit nuttige initiatief het volgende:
Cruciaal belang
De bescherming van bedrijfsgeheimen is van cruciaal belang voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in alle sectoren. Onze toolkit ter voorkoming van cyberdiefstal is ontworpen om het MKB te voorzien van de middelen die zij nodig hebben om waardevolle bedrijfsgeheimen te beschermen, met bijzondere nadruk op risicovolle sectoren zoals energie, biotechnologie, vervoer, defensie en halfgeleiders.
Of u nu een IT-professional, manager of teamlid bent die betrokken is bij de verwerking van gevoelige informatie, deze toolkit is uw ultieme gids om de verdediging van uw organisatie tegen cyberdiefstal van bedrijfsgeheimen te versterken.
Belangrijkste uitdagingen voor het MKB
Ondanks hun belang wordt het MKB geconfronteerd met gemeenschappelijke hindernissen bij de bescherming van bedrijfsgeheimen.
- beheer van intellectuele eigendom: 30% van de respondenten beschouwt software voor het beheer van intellectueel eigendom als ‘zeer belangrijk’ in de strijd tegen cyberdiefstal.
- Beleid en procedures: Slechts 40% van de mkb’ers heeft formele plannen om beleid en procedures met betrekking tot de bescherming van bedrijfsgeheimen te beheren.
- Documentatie: Slechts 26% van de mkb’ers documenteert hun bedrijfsgeheimen in een intern register voor tracking en bescherming.
- Beperkte toegang: 55 % van de mkb’ers die zich met bedrijfsgeheimen bezighouden, heeft stappen ondernomen om de toegang tot gevoelige informatie vanaf persoonlijke apparaten te beperken.
- Risicoperceptie: 40 % van de mkb’ers beschouwt het risico van diefstal van bedrijfsgeheimen als laag, wat wijst op een kloof in het bewustzijn van de huidige trends op het gebied van cyberaanvallen.
- Eisen: Veel mkb’ers melden een gebrek aan duidelijke nationale richtsnoeren over essentiële cyberbeveiligingsvereisten voor de bescherming van bedrijfsgeheimen.
Inhoud cyberdiefstal preventie toolkit
- Uitgebreide bedrijfsgids: Een stapsgewijze gids met beste praktijken voor kmo’s om bedrijfsgeheimen te beveiligen en het bewustzijn van cyberdiefstalrisico’s te vergroten.
- Praktische hulpmiddelen: Drie interactieve tools die inzicht geven in de motivaties van cybercriminelen, de mogelijke impact van cyberdiefstal en verschillende cyberaanvalsmethoden.
- Rollenspelscenario’s: Ervaar cybersecurity vanuit het perspectief van zowel een medewerker als een hacker terwijl je door realistische, sectorspecifieke scenario’s navigeert.
- Opleidingscursussen: Verbeter uw kennis over cyberbeveiliging door gerichte training die is ontworpen om u en uw team uit te rusten met de vaardigheden om cyberbedreigingen te herkennen en te voorkomen.
Dat er zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt is helaas simpel te verklaren. Brancheorganisaties die de leden wijzen op dergelijke initiatieven zijn er zo goed als niet in Nederland. Intellectueel eigendom wordt verder vooral als een “juridisch issue” gezien, wat verkeerd is. Grotere organisaties die wel bijhouden wat er in Brussel gebeurt hebben weinig zin promotie te maken voor een gratis initiatief dat concurreert met de eigen betaalde dienstverlening.
Deze tekortkomingen zijn er mede voor verantwoordelijk dat het gros van de mkb’ers in Nederland geen weet heeft van het eigen intellectueel eigendom en hoe dat het beste te beschermen is.
(bron)