Medio juni was er voor de pers, waaronder ITchannelPRO, en een aantal klanten de gelegenheid bij Seagate Amsterdam bijgepraat te worden over de nieuwste ontwikkelingen rond storage. Storage, het opslaan van data, is minder sexy dan AI. De pers werpt zich op AI en is massaal aanwezig op bijeenkomsten over dat onderwerp. De animo om meer te leren over storage is beduidend geringer. Dat heeft overigens ook voordelen, waarover later meer.
Storage is in enkele opzichten vergelijkbaar met water uit de kraan of stroom uit het stopcontact. De gebruiker gaat er van uit dat het er altijd is en van een constante hoge kwaliteit. Toegegeven, in de meeste gevallen is het proces van data opslaan, opvragen en verwerken, inmiddels iets waar amper bij hoeft te worden stilgestaan.
Dit wil echter niet zeggen dat het altijd goed gaat. De harde schijven waar data op terecht komt zijn onderhevig aan slijtage door gebruik. Externe invloeden, zoals een stroomstoring, stof, warmte, trillingen en luchtvochtigheid spelen een rol. Het kan dus voorkomen dat data niet meer kan worden weggeschreven naar of opgevraagd van een deel van de harde schijf.
Economisch onverantwoord
In enterprise omgevingen, maar ook bij hyperscalers, is de reactie daarop vaak geweest de harde schijf met problemen in zijn geheel te vervangen. Oude schijf eruit, nieuwe erin en de RAID configuratie weer opnieuw opbouwen. Met die procedure is niets mis, zo wordt voorkomen dat op grote schaal data echt verloren gaat.
Er is echter ook een nadeel dat steeds zichtbaarder wordt. Harde schijven worden steeds groter en daardoor ook duurder. Een harde schijf met een capaciteit van 4 TB vervangen omdat op een van de platters 1 GB aan sectoren beschadigd is, is tot daar aan toe. Maar nu schijven de grens van de 20 TB zijn overschreden is uitwisselen niet langer economisch verantwoord. Verder weet iedereen die wel eens een RAID heeft moeten herstellen dat dit erg veel tijd in beslagneemt.
ADR
Seagate heeft een interessante oplossing voor het tegengaan van deze verspilling bedacht. De nieuwste serie Corvault arrays is voorzien van eigen asics en software die ADR (Autonomous Drive Regeneration) van de Exos schijven mogelijk maakt. Elke schijf in de array wordt permanent gemonitord. Bij het overschrijden van bepaalde tresholds begint automatisch een proces van herstel. In de video wordt dat proces duidelijk uitgelegd. Dat de schijf in kwestie na het doorlopen van het proces een kleinere capaciteit heeft maakt niets uit voor de werking van het systeem. In tegenstelling tot conventionele RAID oplossingen is de capaciteit van de kleinste schijf niet langer bepalend voor de opslagruimte van de hele configuratie.
Over de werking van deze ADR methode is door Seagate veel uitleg gegeven. Er was, door het ontbreken van een grote persdelegatie, ook ruim tijd daar uitgebreid vragen over te stellen en daarbij naar meer dan alleen de techniek te kijken. Deze methode zorgt er namelijk ook voor dat de TCO van storage veranderd. Parallel daaraan is er het punt van duurzaamheid. Harde schijven bevatten betrekkelijk veel zeldzame grondstoffen. Als een schijf langer kan worden ingezet heeft dat direct en meetbare gevolgen voor de footprint van een bedrijf. Het type klant dat Seagate met deze oplossing bedient heeft te maken met ESG rapportages en zal dus blij zijn met deze nieuwe ontwikkeling.
De Corvault systemen vallen niet alleen op door ADR. Zoals hierboven opgemerkt hebben warmte en trillingen gevolgen voor de levensduur van harde schijven. Deze systemen zijn nu ook voorzien van een eigen oplossing, AcousticShield, die zoals de naam al doet vermoeden zorgt voor betere isolatie van trillingen. Deze toepassing heeft geen gevolgen voor de koeling van elke van de harde schijven en andere componenten in een array.
30+ TB
Over deze innovaties is langer met het team van Seagate gesproken, dan over de HAMR harde schijven, hoewel dat ook een interessant onderwerp is. In tegenstelling tot de CMR, PMR of SMR techniek maakt HAMR het mogelijk 30+ TB of meer aan capaciteit per 3,5” schijf te realiseren. Seagate zal deze grens als eerste ook daadwerkelijk passeren.
Vincent Oostlander, EMEA sales director, enterprise, Systems & Lyve, lichtte wat dat betreft aan het eind van het gesprek alvast een tipje van sluier op. “Na de zomer zullen deze schijven allereerst leverbaar zijn voor de grote CSP’s en later voor de channel. Wij zullen uiteraard ook via ITchannelPRO daar tegen die tijd meer over vertellen.”