Van het begrip digitale soevereiniteit heeft iedereen wel eens gehoord. Het staat voor de situatie waarin een land voor de IT behoefte gebruik kan maken van nationaal aanbod. Van componenten tot complete hardware en van glasvezels tot datacenters voor transport, verwerking en opslag van data.
De term digitale soevereiniteit wordt in Nederland minder vaak gebruikt dan elders. In beleidsstukken komt het wel voor en in persberichten. De gewone pers negeert het. Daar zijn omschrijvingen als “data in eigen land houden” te vinden. In het buitenland is dat een ander verhaal. Daar is DS een onderwerp dat ook de gewone pers haalt.
Knuppel in hoenderhok
In Duitsland heeft de koepel van MKB IT bedrijven een behoorlijk pittige uitspraak gedaan. “Geen politieke soevereiniteit zonder digitale soevereiniteit”. Dit is bewust de knuppel in het hoenderhok gooien. Waarom? Omdat deze organisatie vind dat de politiek het belang van digitalisering nog steeds onderschat. Digibeten moeten dus worden wakkergeschud.
Wat men wil bereiken met deze boodschap is dat er nu eindelijk de uitrol van glasvezel door het land en het digitaliseren van de dienstverlening door de overheid versnelt. Digitale soevereiniteit staat voor het moderniseren van het land en de achterstand ten opzichte van de EU buurlanden in te lopen.
EU wetgeving
Tegelijk hoopt deze branchekoepel, net als veel andere organisaties in de EU, dat door de komst van de DMA – DSA wetgeving de macht van de grote Amerikaanse platformen wordt ingedamd. Ook dat is een manier om naar digitale soevereiniteit te kijken. Alle data die nu in de hyperscalers van Facebook en AWS verdwijnt zou gewoon in de EU moeten blijven en door EU bedrijven worden gebruikt.
Nederland
De achterstand bij breedband is iets dat in Nederland veel minder speelt. Het indammen van de macht van de platformen zal hier wel op instemming kunnen rekenen. Maar hoe zit dat met een andere ontwikkeling die internationaal vaak wordt gelinkt aan digitale soevereiniteit: nationale clouds?
Hier is wel iets aan de hand. De afgelopen jaren zijn steeds meer datacenters en IT dienstverleners in Nederland gaan benadrukken dat zij in staat zijn data en applicaties binnen Nederland (of de EU) te houden. Dat is het resultaat van marketing en aanbod enerzijds en concrete vragen van klanten anderzijds. En hoewel iedereen het op zijn eigen manier verwoordt, illustreert het goed hoezeer digitale soevereiniteit inmiddels een vaste plek op de IT markt heeft gekregen. In tegenstelling tot andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland waar dat altijd al belangrijk was, is dit voor de Nederlandse markt echt een belangrijke verandering.