Atos heeft dinsdag bekend gemaakt een bod te hebben uitgebracht op Cloudreach. Wat direct opvalt is het verschil in omvang. De kopende partij telt ruim 100.000 werknemers. Cloudreach komt tot 600 medewerkers.
System integrators en consultants
De Franse gigant realiseerde vorig jaar een omzet van 13 miljard en dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Die omzet komt voor een groot deel nog steeds uit de business door system integrators en consultants.
Die twee begrippen kent iedereen, maar minder bekend is dat de inhoud daarvan verandert. Dat komt vooral omdat klanten andere eisen stellen aan IT dan 10 jaar en meer geleden. De eerste 10 jaar van deze eeuw was toch wel de bloeiperiode voor SI’s. Daarna is de business inhoudelijk wel veranderd. Alles rond fysieke hardware is minder geworden omdat cloud voor steeds meer markten interessanter is geworden
Alle SI’s staan daarom onder druk op zoek te gaan naar nieuwe business. Daar zijn twee routes mogelijk. Eerste optie is dat men in de bestaande organisatie de mensen gaat zoeken die dat kunnen doen en willen. De andere route is de markt opgaan en daar bedrijven opkopen. Daarmee kan snel bestaande omzet worden toegevoegd aan het concernresultaat en de nieuwe collega’s kunnen een deel van de kennis overdragen.
Overnemen in plaats van zelf bouwen
Atos heeft duidelijk voor die tweede route gekozen. 2020 nam het al 10 bedrijven over. Soms was dat business die al redelijk aansloot. Andere keren moet iets beter gekeken worden naar de link. Dat laatste speelt ook bij het bod op Cloudreach. Dat is wel zo klein in vergelijking met de kopende partij en zo anders. Wat Atos koopt is namelijk een MSP.
Drie hyperscalers
Niet zo maar een MSP, maar een die kan bogen op een trackrecord op basis van de drie Amerikaanse hyperscalers. Een MSP die verstand heeft van AWS, Azure en GCS, dat komt niet zo heel erg veel voor. De medewerkers en het bedrijf zijn voorzien van alle mogelijke certificeringen van die cloudaanbieders. Als die eenmaal onderdeel zijn van het Franse bedrijf, kan dat met recht claimen tot de grootste hybride cloud specialisten te horen. Dat binnen Cloudreach specialisten voor SAP HANA rondlopen is ook wel een pluspunt, want alle SAP gebruikers moeten over een paar jaar allemaal de cloud gebruiken.
Zo bekeken is het dus best een slimme deal van Atos Cloudreach in te lijven. De risico’s van deze deal zijn daarbij wel groter dan die van voorgaande deals. De cultuurverschillen zullen merkbaar zijn en gelet op de schaarste in de markt zal er in alle landen waar Cloudreach actief is, waaronder Nederland, aan het personeel getrokken worden.
Deze deal verdient om nog een andere reden aandacht. Tot nu toe zijn het vooral MSP’s die fuseren of elkaar overnemen. De stap van Atos geeft aan dat kopers ook vanuit een iets andere hoek kunnen komen. Voor sommige MSP’s kan dat zeer interessant zijn.