2022 het jaar dat minder haast is gemaakt met AI

Besluit Google en Meta was te verwachten

Op de valreep van het oude jaar maakte zowel Google als Meta (Facebook) bekend in Amerika minder haast te maken met de bouw van datacenters. In het ene geval is de bouw opgeschort in het ander geval zouden de bouwplannen moeten worden aangepast aan de marktomstandigheden. Opmerkelijk is dat beide locaties bestemd waren voor met name AI toepassingen.

Neerwaarts bijgesteld

AIEr is het nodige aan de hand met AI. Door de hele keten zijn het afgelopen jaar de verwachtingen neerwaarts bijgesteld. Of het nu gaat om de grafische kaarten die nodig zijn, de speciale servers of snellere opslag, op dit componentenniveau zijn tegenvallende omzetten en shipments gerapporteerd. Als er minder onderdelen worden afgenomen zijn er minder servers en uiteindelijk is er minder rackspace nodig voor de hardware die iets met AI moet gaan doen. Wat dat betreft is het dus een helder verhaal, voor AI was 2022 geen topjaar.

Uiteindelijk is het ook een betrekkelijk makkelijk verhaal om te verklaren waarom er geen doorbraak is gekomen of enorme vraag. Om te beginnen is AI een zwaar gehypte techniek of toepassing waarvan het aantal toepassingen nog gering is. Wie op dit punt wijst naar AI toepassingen voor vertalingen of spraakherkenning overschat de hoeveelheid capaciteit die daarvoor nodig is. Echte zware AI toepassingen die complete gangen en hallen van datacenters nodig heeft zijn er nog steeds betrekkelijk weinig.

Kosten

Wat ook speelt is dat de kosten van AI op dit moment de investeringen nog niet rechtvaardigen. Wie denkt met AI zijn logistieke processen te kunnen optimaliseren ziet dat het punt waarop de investeringen en meeropbrengsten met elkaar in evenwicht komen het afgelopen jaar verder naar de toekomst is geschoven. Gelet op de hoge stroomkosten zal dat niet mogen verbazen. Minder bekend is echter dat het afgelopen jaar – en dat is dan de derde reden – een aantal pioniers heeft besloten AI vooralsnog op het ijs te leggen. In een instabiel economisch en politiek klimaat is dat een begrijpelijk besluit.

Het jaar 2022 laat zich als het om AI gaat typeren met de twee begrippen minder haast. Nogmaals het is allemaal volkomen begrijpelijk. Wel is het vreemd dat de vertraging zo weinig de pers heeft gehaald. Hier is toch duidelijk zichtbaar dat de druk van leveranciers in de keten om toch maar tot omzet te komen zeer groot is. Maar als de datacenters, hyperscalers en beoogde afnemers van de diensten pas op de plaats maken heeft dat weinig zin.

Het heeft helemaal weinig zin de hype te blijven pushen als inmiddels ook de financieel analisten van Accenture, McKinsey, PWC en consorten beter het onderwerp kijken en tot de conclusie komen dat hier nog veel onzekerheden zijn. De eerste artikelen van die strekking zijn inmiddels in de financiële pers verschenen. Mede daarom komt het besluit van zowel Google als Meta niet echt uit de lucht vallen.

Mobiele versie afsluiten