ACM komt met certificaat voor prijsvergelijkers telecomabonnementen

Prijsvergelijkers van telecomabonnementen kunnen bij de ACM een certificaat aanvragen, dat aangeeft dat de website van de prijsvergelijker voldoet aan een set van acht kwaliteitscriteria. Dit moet consumenten helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes.

Deze ontwikkeling volgt op de recente wijziging van de Telecommunicatiewet, op basis van de Europese Telecomcode. Het certificaat is bedoeld om bezoekers het vertrouwen te geven dat de vergelijkingssite onafhankelijke, actuele en duidelijke informatie geeft over telecomabonnementen.

Betrouwbare informatie

“Als je een prijsvergelijkingswebsite bezoekt die een certificaat van de ACM heeft, kun je er dus van op aan dat de informatie betrouwbaar is”, zegt directeur Edwin van Houten van de directie Consumenten van de ACM. “Dit helpt consumenten bij het maken van goed geïnformeerde keuzes.”

Alle websites waar consumenten prijzen kunnen vergelijken voor producten en diensten moeten zich sowieso al houden aan de regels voor eerlijke handel. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij duidelijk de prijs en de juiste informatie moeten laten zien, begrijpelijke taal gebruiken en vermelden wie de eigenaar van de website is.

Om in aanmerking te komen voor een certificaat van de ACM, moeten de prijsvergelijkingssites van telecomabonnementen daarnaast ook voldoen aan deze criteria:

Geldigheid

Als prijsvergelijkers een certificaat van de ACM hebben gekregen, mogen ze dit vermelden op hun website. De ACM meldt dit ook op haar eigen website. Het certificaat heeft geen einddatum, maar wanneer prijsvergelijkers niet meer aan alle eisen voldoen, kan de ACM hun certificaat intrekken. Prijsvergelijkers kunnen de certificering aanvragen via de website van de ACM. Ze zijn overigens niet verplicht om een certificaat aan te vragen.

Prijsvergelijkers van energiecontracten

Zodra de nieuwe Energiewet van kracht is, krijgen ook prijsvergelijkers van energiecontracten de mogelijkheid om een certificaat van de ACM aan te vragen. In de nieuwe energieregelgeving komen extra eisen voor prijsvergelijkingssites van energiecontracten. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Energiewet in werking treedt.

Bron: ACM

Mobiele versie afsluiten