Werknemers: zowel kroonjuwelen als grootste risico’s

In een week tijd doken meerdere persberichten op die wezen naar werknemers. Voor de een zijn het kroonjuwelen en voor de ander is het een onaangename groep van risico’s. Is dit soort omschrijvingen gebruiken wel nuttig?

Binden

pixabay-Cubicle-werkplekWie kent het niet: de persberichten die waarschuwen voor verloop onder personeel. Zonder gemotiveerde vakkrachten kun je geen nieuwe klanten binnenhalen. In het ergste geval slaat je omzetgroei om in een krimp. Personeel moet je aan je binden, ze behoren tot de kroonjuwelen van je onderneming.

Dat binden staat aan het einde van elk kalenderjaar gelijk aan het belonen. Persberichten gaan op dit moment over ludieke geschenken. Door de rest van het jaar komt men niet verder dan het onderstrepen van het belang van goede HR apps of het versturen van onderzoeksresultaten die stilstaan bij de redenen voor jobhoppen. Het belang van een goede werkplek en tools wordt vaker onder de aandacht gebracht, maar dat wordt weinig gelinkt aan het tegengaan van jobhoppen.

Waarschuwen

Het hele jaar door worden persberichten verspreid die regelrecht waarschuwen voor personeel. Je medewerkers klikken op de verkeerde links, maken gebruik van verdachte social media apps of gaan nonchalant om met devices. Consequent volgen commercieel getinte tips die er toe leiden dat het personeel beter in de gaten gehouden wordt of geknot in de vrijheden die voorheen golden. Enige verbazing is ook op zijn plaats bij het zien van berichten die afkomstig zijn van telecomoperators die waarschuwen voor verkeerd gedrag van het eigen personeel, terwijl ze zelf boetes opgelegd krijgen voor wat de callcenter medewerkers uitspoken.

De meeste verzenders die begrippen als “risico” of “zwakste schakel” hanteren zijn bedrijven die allemaal opereren in een sector die het eigen personeel moet beschouwen als kroonjuwelen. In de security hoek, want daar gaat dit over,  is het verloop bovengemiddeld. Dat komt schijnbaar door de werkdruk en werksfeer. Misschien is het gewoon niet handig zo vaak naar de buitenwacht te communiceren dat werknemers vooral risico’s zijn. Dat toontje zal namelijk geheid zijn weerslag vinden op de eigen werkomgeving.

Mobiele versie afsluiten