VNG wint rechtszaak met Atos over GT Connect

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de rechtszaak gewonnen tegen ICT-dienstverlener Atos over voortzetting van GT Connect, weet de redactie van ITchannelPRO van insiders. De VNG had de raamovereenkomst binnen GT Connect ontbonden, maar daar was Atos het dus niet mee eens. De Haagse voorzieningenrechter oordeelde dat de vereniging tot ontbinding mocht overgegaan. ITchannelPRO schreef eerder al een analyse over deze kwestie.

In 2019 ondertekenden beide partijen de raamovereenkomst voor het prestigieuze project GT Connect. Atos zou bijna 300 gemeenten en aanverwante organisaties voorzien van telefonie in een collectieve aanbesteding. Dat was al eerder succesvol gedaan met andere IT- en telecomdiensten. Al snel bleken er al problemen met de oplevering en uitrol en dus heeft VNG de overeenkomst in december vorig jaar eenzijdig ontbonden.

Kort geding

Tijdens een kort geding begin deze maand stelde Atos dat VNG deze stap nooit had mogen zetten. Het systeem van Atos zou ‘op een haar na’ succesvol zijn uitgevoerd. De VNG voerde echter aan dat er nog veel te veel tekortkomingen aan kleefden. “Het systeem van Atos gaat niet vliegen”, zei de advocaat van de VNG tijdens de zitting volgens de website De Jurist.

Te laat

Volgens de voorzieningenrechter heeft Atos onvoldoende hard gemaakt dat de meeste problemen nu verholpen zijn. Het verwijt van de ICT-dienstverlener dat de VNG en de aangesloten gemeenten zelf de problemen hebben geschapen, komt volgens de rechter te laat. Atos heeft zich bij de inschrijving op de klus immers geconformeerd aan de functionaliteitseisen die de VNG stelde.

Tijdens de uitvoeringsfase van het project heeft zij zich ook niet beroepen op een ‘rode vlag’-procedure, hoewel dat nog had gekund. “Atos heeft haar stelling dat er sprake is van schuldeisersverzuim aan de zijde van VNG c.s. onvoldoende aannemelijk gemaakt”, oordeelt de voorzieningenrechter.

Vorderingen Atos afgewezen

De rechtbank meent dat de ontbinding van de raamovereenkomst over GT Connect door de VNG in een bodemprocedure mogelijk overeind blijft, en wees alle vorderingen van Atos daarom af. Het bedrijf eiste niet alleen nakoming van de raamovereenkomst door VNG, het wilde ook dat het de vereniging verboden zou worden een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Ook zou ze zich niet meer negatief mogen uitlaten over Atos.

Mobiele versie afsluiten