Value Creation Capital lanceert twee fondsen gericht op High-Tech & AI

Value Creation Capital is twee nieuwe investeringsfondsen gestart gericht op snelgroeiende startups en scale-ups binnen de domeinen van de High-Tech en AI.

contact_pandHet VCC Deep Tech Fund heeft een doelomvang van 50 miljoen Euro en zal investeren in innovatieve scale-ups (incl. growth). Voor seed/(early)scale-ups is het VCC Deep Tech Seed Fund gelanceerd met een omvang van 10 miljoen Euro. Het risicokapitaal is voornamelijk afkomstig van tech ondernemers en family offices uit het netwerk van Value Creation Capital (“VCC”). Andere investeerders in het fonds zijn TNO Tech Transfer Holding, Oost NL en Innovatiefonds Overijssel (IFO).

Value Creation Capital (“VCC”) richt zich op een combinatie van High-Tech en Artificial Intelligence (AI).

Binnen Deep Tech wordt gericht op belangrijke thema’s, te weten Integrated Optics/Photonica/Nano-technologie, Medische Instrumentatie & Analyse, Industrie 4.0, Governance Risk Complicance & Cyber Security, alsmede de infrastructuur voor Quantum Computing.

Afgelopen jaren heeft VCC al een imposante Deep Tech portefeuille opgebouwd met bedrijven waaronder Optics11, Fizyr, SenseGlove, UReason, Amsterdam Scientic Instruments (ASI), Confocal en InProcess LSP. VCC wil de kansen in dit segment pakken door vanaf (early) Scale-Up naar Growth te kunnen ‘door investeren’. VCC Deep Tech Seed Fund en het VCC Deep Tech (Scale Up) Fund zijn het derde en vierde fonds van VCC naast Security of Things Fund (2016) en TechNano Fund (2015).

Belang van AI & High-Tech

Slimme machines – virtueel of fysiek – zullen zich steeds meer ontwikkelen waarbij ze autonoom kunnen acteren. En daarbij professionals en wetenschappers ondersteunen bij zeer belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals het ontwikkelen van nieuwe (gepersonaliseerde) medicijnen, het vervullen van taken bij arbeidsschaarste en het verhogen van onze veiligheid.

Binnen het Deep Tech domein zijn bedrijven actief die werken aan nieuwe doorbraaktechnologie. Dit zorgt ervoor dat dat het Deep Tech domein ook veel minder conjunctuurgevoelig is ten opzichte van andere sectoren.

Nederland heeft een goede positie in Deep Tech

Nederland heeft met haar Technische & Beta Universiteiten, met vermaarde instituten (zoals TNO, AMOLF, NIKEF, ICAI, Mesa+) en een High-Tech industrie rondom universiteitssteden, een sterke uitgangspositie op het gebied van Deep Tech. Value Creation Capital wil met haar fondsen en haar netwerk het ondernemerschap in deze sectoren verder stimuleren.

Willem van den Berg (managing partner VCC): ”Op dit moment zien we een enorme groei van de tech sector waar AI een drijvende rol heeft. Wij hebben al een portefeuille van circa 15 bedrijven in dit domein opgebouwd met een sterke groei en enorme marktkansen. De NL Deep Tech sector heeft bijzonder mooie investeringskansen”.

Hans Boumans (directeur tech transfer TNO): “De NL Deep Tech sector heeft behoefte aan meer fondsen die in de vroege fase een rol spelen. Om die reden ondersteunt TNO VCC, zodat het venture capital landschap in NL verder versterkt wordt.”

Pauline Albers (investment manager Oost NL Fondsinvesteringen): ‘’Slimme AI-oplossingen zijn nodig voor een beter, duurzamer en gezonder leven. We geloven dat het nieuwe fonds de groei van startups en scale-ups die met High-Tech en AI bezig zijn gaat versnellen. Oost NL is partner van de NLAIC en als kwartiermaker van AI-hub Oost-Nederland in combinatie met Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen zijn hiervoor een belangrijke bron voor VCC investeringen.”

Mobiele versie afsluiten