SolarWinds brengt alle MSP business onder bij N-Able

en noemt concrete risico's

SolarWinds heeft op 26 maart een start gemaakt met het overhevelen van de MSP business naar N-Able. Voor N-Able is een aparte beursnotering aangevraagd. Dat SolarWinds met de gedachte speelde was al langer bekend. Er is nu een acute reden dit proces ook echt te starten.

Problemen SolarWinds

Iedereen die de laatste maanden iets heeft gelezen of gezien over SolarWinds weet dat het bedrijf zwaar in de problemen zit. De kans dat het de huidige crisis zonder kleerscheuren doorstaat is gering. Directie en medewerkers liggen permanent onder vuur vanwege succesvolle hacks. Dat het bedrijf aanleiding is een complete sector met wetgeving te reguleren zegt wel iets over de irritatie in Washington. Verder ziet men natuurlijk ook wel met lede ogen aan dat klanten contracten niet meer verlengen.

Datto als voorbeeld

De eigenaren van SolarWinds hebben in deze situatie een troefkaart. Afgelopen najaar is een deel van Datto afgesplitst en als apart fonds naar de beurs gebracht. Wat de concurrent kan, kunnen wij ook dacht SolarWinds. Het heeft daarom een plan opgesteld om de MSP business naar de beurs te brengen.

Dat plan komt nu dus erg goed van pas. Op 26 maart is bij de SEC het verzoek gedaan voor het opsplitsen van SolarWinds. De MSP business zal als N-Able verder gaan. Die naam verwijst naar een bedrijf voor cloud-based remote monitoring en management tooling dat in voorjaar 2013 is overgenomen. N-Able zou later in het tweede kwartaal van start kunnen gaan.

Impact op partners

Dan wordt het natuurlijk belangrijk te weten wat daarvan de impact is op de MSP partners. Die zullen met een nieuwe rechtspersoon als leverancier te maken krijgen. Het integraal overhevelen van de contracten is een optie, maar het verdient in dit soort gevallen altijd de moeite de kleine lettertjes goed te bestuderen.

Waar iedere nieuwe klant ook goed naar moet kijken is wat de impact is voor zijn klanten. Die moeten akkoord gaan met het delen van informatie met een nieuwe entiteit die geen beroep meer kan doen op iets als Privacy Shield.

Welke risico’s zien SolarWinds – N-Able

Maar wellicht is het belangrijkste voor nu deze opmerking over de risico’s die SolarWinds – N-Able zien. Het bedrijf somt in het SEC document alle bekende risico’s op. Een daarvan is dat men in een markt opereert met veel concurrenten waarbij het lastig is klanten (de MSPs dus) vast te houden. Het zijn niet alleen de met name genoemde concurrenten Datto en Kaseya en Mimecast en Veeam waar men zich zorgen om maakt. Men vreest “New start-up companies that innovate and large competitors, or potential competitors, that make significant investments in research and development”

Mobiele versie afsluiten