KPN mag van de rechter het kopernetwerk afstoten

Goede aanleiding voor dienstverleners te gaan communiceren

KPN kan volgens de rechter gewoon doorgaan met het geplande afstoten van het kopernetwerk. De bezwaren van T-Mobile dat op te schorten zijn namelijk op alle punten door de kort geding rechter afgewezen.

Geschil tussen telecomaanbieders

Dat telecomaanbieders elkaar voor de rechter dagen komt regelmatig voor. De belangen van de partijen zijn daarvoor gewoon te vaak conflicterend. Men ziet elkaar als concurrenten op een markt die verzadigd is. De strijd om de klant is daarom fel en daarbij worden alle middelen ingezet, ook het dagvaarden. In dit geval ging het geschil niet over twee aanbieders die hetzelfde doen. T-Mobile is klant van KPN wholesale. De afnemer dagvaardde de leverancier.

Die afnemer is het niet eens met het plan van de leverancier bepaalde diensten uit het assortiment te halen. Concreet gaat het om het afstoten van het kopernetwerk en dat te vervangen voor aanbod van glasvezeldiensten. T-Mobile voelt daar weinig voor en eiste nog eens drie jaar de technisch verouderde infra te mogen afnemen. De rechter heeft de eis afgewezen. T-Mobile kan natuurlijk nog in hoger beroep gaan, maar of dat iets uitmaakt?

Markt is wakker

Onbedoeld heeft de persaandacht voor dit kort geding natuurlijk wel een deel van de markt wakkergeschud. Zowel eindgebruikers van ADSL/VDSL als leveranciers van diensten over die infra kunnen nu weten dat er iets gaat gebeuren. Een breedband abonnee hoeft in principe nog niets te doen. Zijn ISP zal namelijk op termijn wel een voorstel doen voor FttH.

Dienstenleveranciers

Veel belangrijker zijn wat dat betreft de leveranciers van diensten. Zij doen er goed aan de klanten te informeren over de migratie van de diensten van xDSL naar FttH of 4G/5G (dat zijn ook goed te gebruiken netwerken!).

Er zijn de nodige overeenkomsten met het uitfaseren van ISDN2 lijnen. Daar was de gebruikersgroep een combinatie van consumenten, klein zakelijke gebruikers en klanten die het als back-up voorziening gebruikten.

Bij de xDSL verbinding die de komende jaren verdwijnen gaat het om dezelfde combinatie van gebruikers. Het verschil is echter dat er veel meer en meer complexe diensten van die connectiviteit afhankelijk zijn. Wat dat betreft is het nieuws dat de rechter instemt met het sluiten van het kopernetwerk door KPN een goede aanleiding de communicatie over deze belangrijke verandering aan de infra in Nederland met de klanten te starten.

Mobiele versie afsluiten