Impressie tweede Jaarcongres Circulaire-IT

goedgevulde zaal en hoge betrokkenheid van de bezoekers

Met twaalf presentaties en een fabrikantenpanel op het einde heeft de tweede editie van het Jaarcongres Circulaire-IT, dat 14 november plaatsvond, een brede blik geworpen op de internationale arena van de branche.

congres circulaire-it 2023 entreeSprekers uit binnen- en buitenland hebben gezamenlijk een volledig beeld geschetst van circulariteit en duurzaamheid in Nederland, Europa en op het wereldtoneel. De aftrap werd verzorgd door Pieter Zeestraten, de CIO van Facilicom. Zijn overzicht geeft een beeld van hoe zijn bedrijf thema’s in de ESG-sferen aanvliegt, en wat dat betekent voor de algemene strategie. De rol van ICT en de redenen voor zulk beleid komt daarbij uitgebreid aan bod.

Dat werd opgevolgd door de presentatie van Andreas Mayer, de CEO van Flex IT Distribution en een lid van de branchevereniging EUREFAS. Andreas, die EUREFAS-voorzitter Augustin Becquet verving voor het event, vertelt over het wettelijke raamwerk waarin refurbishers opereren, en de uitdagingen die zij in Europa moeten aangaan.

 

Breakoutsessies

Voor het eerst is voor deze editie gekozen voor vier (twee bij twee) breakoutsessies. In de hoofdzaal kwam eerst Jan-Henk Welink van de TU Delft aan bod. Hij ging de diepte in over kritische materialen en waarom dit toch echt een ernstig probleem aan het worden is voor Europa. Ook ging Jan-Henk in op wat de Europese Unie hiermee doet, en in welke onderzoeksinititatieven hijzelf betrokken is. Na hem vertelde Jeff Seibert, de Chief Provocateur van branchevereniging SERI, over ITAD en hoe dienstverleners binnen deze tak van sport zich ontwikkelen. Een cruciaal onderdeel hiervan is dat volgens hem een kwaliteitsstandaard nodig is, en SERI levert dat in de vorm van R2.

 

De tweede breakoutserie had presentaties van Olivier Vergeynst van ISIT-BE, het Belgische instituut voor duurzame ICT. Olivier gaf een overzicht van wat bedrijven doen rond dit thema, met sprekende voorbeelden van wat er allemaal gebeurt. Joe Marion, de voorzitter van de ASCDI, kwam vervolgens het podium op om te vertellen over de geschiedenis van zijn organisatie en de kwesties die spelen in de VS. Een belangrijk onderdeel is de noodzaak tot ecodesign en right to repair, beide dingen waar vooral Europa een voortouw in heeft genomen.

ABN en KPN

Na de breakouts was het de beurt aan Wiebren van der Zee, die voor de ABN Amro verantwoordelijk is voor het verduurzamen van de ICT. In een diepgaande presentatie vertelde Wiebren over de stappen die de bank heeft genomen om ervoor te zorgen dat de uitstoot veroorzaakt door het ICT-team binnen de perken wordt gehouden.

De goed-ontvangen lunch en koffiepauzes tussendoor zorgden voor uitstekende netwerkmogelijkheden. Na de lunch en een kort intermezzo door uitgaand VVD-kamerlid (en kandidaatr) Hawre Rahimi vertelde Edwin Rutten van KPN over hoe zijn bedrijf met haar leveranciers de inzet van refurbished apparaten bevordert, en hoe de dienstverlening klanten ondersteunt in hun eigen ESG-doelen. Sandra Klackenborn, de duurzaamheids-chef van Dustin, kon niet fysiek aanwezig zijn, maar via Teams kwam ze van afstand vertellen over de rol die de reseller heeft bij het verder verduurzamen van de ICT bij eindgebruikers.

Slot

De harde cijfers kwamen van Simon Bryant van CCS Insight. De markt voor gebruikte smartphones groeit, zowel informeel (online consumentenmarktplaatsen) als formeel (refurbishers en B2B). Toch is er nog veel werk aan de winkel, met name als het gaat om Android-apparaten die eigenlijk veel te weinig hun weg vinden naar de secundaire markt. Ook waarschuwt Simon voor te veel dominantie door één enkele partij, namelijk Apple.

Twee korte presentaties volgden. De eerste door Martin Series van Foxway, die vertelt over de handel in refurbished en de wereldwijde scope hiervan. De tweede is door Stephan Derksen, die de consolidatie van de markt voor gebruikte hardware schetst, en vooral welke invloed investeringsfondsen hebben op de activiteiten.

 

De dag werd afgesloten door een fabrikantenpanel, bestaande uit Hjalmar van Veen (HP Inc.), Stefan Larsen (Lenovo), Gert-Jan van Eck (Huawei Technologies) en Clemens Esser (HPE). Zij zitten aan de voorkant van de markt, en dat betekent dat ook zij een grote rol spelen in het verlengen van de levensduur van hun apparaten. Kwesties als hun eigen duurzame beleid, repareerbaarheid en beschikbaarheid van onderdelen kwamen hier uitvoerend aan bod, evenals de samenwerking met hun partners.

Het Jaarcongres Circulaire-IT 2023 is een duidelijke upgrade geweest op het voorgaande jaar, mede dankzij de sterk internationale focus. De goedgevulde zaal en betrokkenheid van de bezoekers zorgde voor een levendige sfeer, voor zowel discussie als netwerken.

 

 

(dit bericht verscheen eerder op Circulaire-IT.nl, daar staan ook de presentaties)

Mobiele versie afsluiten