Homeoffice op wereldschaal betekent veel nieuwe business

140.000 Siemens medewerkers mogen van huis uit werken

Eind vorige week heeft Siemens de knoop doorgehakt, het Duitse bedrijf laat de bezwaren tegen homeoffice schieten en dat is goed nieuws voor het kanaal dat op zoek is naar nieuwe business. Voor 140.000 werknemers wordt twee of drie dagen “mobiel werken” de nieuwe norm. Het bericht volgt op de melding dat Fujitsu de vaste werkplek voor 80.000 medewerkers zal schrappen

Noodzakelijke trend

Het faciliteren van homeoffices en kleinere decentrale hubs, zoals Fujitsu voorstaat, is een noodzakelijke trend. De impact van het Corona virus is onmiskenbaar. Tegelijk wordt nu in veel meer landen en in veel meer sectoren mogelijk wat elders al de praktijk was.

Landen als Japan en Duitsland hebben uit culturele overwegingen het werken van huis uit of “mobiel’ lang op afstand gehouden. In Nederland en elders waren er redenen vaker gebruik te maken van de optie. Heel belangrijk ook is dat de infrastructuur het mogelijk maakte.

Infrastructuur en homeoffice

Wat in de meldingen van Fujitsu en Siemens niet staat is hoe deze multinationals er voor gaan zorgen dat de medewerkers een stabiele en veilige remote werkplek gaan krijgen. Alleen al om die reden is het belangrijk de ontwikkelingen te volgen. In Japan is breedband beter beschikbaar dan in Duitsland, maar het beleid heeft betrekking op alle landen waar ze actief zijn.

Gaan we daarom nu een boost zien in de mondiale uitrol van breedbandverbindingen? Zijn Fujitsu en Siemens met de andere bedrijven in staat de telecombedrijven onder druk te zetten de spade in de grond te steken? Gaan we door het Corona virus zien dat overal in hoger tempo de koperdraden vervangen worden door glasvezel? Dat is een interessante vraag, maar voor het kanaal is het niet de belangrijkste.

Nieuwe business

De massale verschuiving van kantoorplekken naar andere locaties vergt meer dan alleen connectiviteit. Van de IT distributeurs in Nederland is bekend dat ze de afgelopen maanden alle zeilen hebben moeten bijzetten om de vraag te kunnen bijbenen.

Nu die piek achter de rug is wordt het tijd naar alle andere zaken te kijken. Het bijspijkeren van de kennis van de medewerkers en de beheerders die op grotere afstand van de werkplekken zijn is daar een punt. Het veilig houden van een nieuwe infrastructuur de meer gedifferentieerd en dynamisch is dan voorheen is een ander belangrijk punt. Beiden staan ze voor de nieuwe business die door de Corona crisis in ontstaan. En in tegenstelling tot het verglazen van netwerken is het alles behalve eenmalige business. Kijk alleen maar naar de aantallen van Siemens. In Duitsland komen er 45.000 homeoffice plekken bij die permanent aan dezelfde eisen moeten voldoen als de “ouderwetse” kantoorplekken, oude onderhouds business kan worden ingeruild voor nieuwe business.

Mobiele versie afsluiten