Groei van de PC markt op korte termijn mogelijk?

Voorzichtig optimisme staat haaks op andere meldingen

Gartner en consorten schrijven dat de PC markt positief in beweging komt en er “ergens” volgend jaar weer groei zal zijn. Goed nieuws voor wie deze producten verkoopt, maar of het verhaal echt klopt?

pc marktWaarom groei?

De cijfers die Gartner hanteert gaan uit van een markt voor business PC’s en een markt voor andere gebruikers. Die eerste groep zou kunnen gaan groeien. Iedere reseller kan daar wel iets bij voorstellen. Windows 10 houdt ooit op te bestaan en Windows 11 stelt hogere eisen aan de hardware. Alleen al daarom kan er hardware kunnen worden ingeruild voor nieuwere modellen.

Men kan zich ook voorstellen dat er toch weer vaker naar kantoor wordt gegaan. Dan zal de vraag naar vaste PC’s waarschijnlijk ook weer toenemen. En zo zijn er nog wel wat redenen te verzinnen om een hogere vraag te verklaren.

Echter, wie dat doet slaat de plank mis. Om te beginnen heeft Garnter het over mondiale cijfers en het zijn ook nog eens relatieve cijfers. Anders gezegd, dat het in een paar landen beter kan gaan zegt nog niets over de Europese en vooral Nederlandse markt. Relatieve cijfers zegt zoveel als dat de grootste daling is bereikt en het alleen maar beter kan. Dat zelfde optimisme is in het verleden al een paar keer onjuist gebleken.

Waarom minder of geen groei

In plaats van verklaringen verzinnen waarom het dieptepunt is bereikt en het nu wel beter moet gaan kan men ook redenen verzinnen waarom “groei” minder of anders zal zijn dan voorheen. De lezer van ITchannelPRO zal moeiteloos een aantal redenen kunnen noemen die hier al vaker zijn genoemd. De inflatie is te hoog. Ondernemers houden liever de hand op de knip en laten de PC’s nog een jaartje langer doordraaien en in plaats van nieuw is er refurbished een reële optie.

Stuk voor stuk zijn dat argumenten om uitstel van groei te verklaren. Maar dat is niet alles. Per volgend jaar moeten grotere ondernemingen de eerste ESG rapportages opleveren. Dit jaar of in 2024 nieuwe hardware aanschaffen zorgt er wel voor dat die eerste rapportages minder goed overkomen dan als er wordt gekozen niets te vervangen (of voor gebruikt te gaan).

En helemaal los van de ESG problematiek, waar Circulaire-IT meer aandacht aan besteedt, is er nog iets heel anders dat haaks staat op het verhaal van groei op de PC markt. De shipments en prijzen van zowel geheugen als opslag staat nog steeds onder druk, omdat de vraag lager is dan het aanbod.

Dat men licht aan het einde van de tunnel wil zien is begrijpelijk, maar helemaal in dit geval is de onderbouwing van het optimisme dun, flinterdun zelfs.

Mobiele versie afsluiten