Gefragmenteerde IT supply chain de new normal?

in naam misschien, maar het vooral logisch en onvermijdelijk

Vorige week is bij de publicatie van de nieuwst cijfers over de servermarkt meerdere keren het begrip gefragmenteerde supply chain voorbij gekomen. Een term die een paar dingen duidelijk moet maken. Daarbij mag niet vergeten worden dat het iets beschrijft dat vroeger heel normaal was. Het nieuwe normaal is dus gewoon de klok terugzetten.

De term supply chain is sinds 2020 door iedereen gebruikt om aan te geven dat er iets niet geleverd kan worden onder de condities die tot en met 2019 golden. Prijzen, levertijden, verpakkingen, samenstelling, echt alles dat afweek van de wens van de koper werd met die term verklaard.

In de IT sector is de term ook gebruikt om te verhullen dat er sprake is van een fundamentele trendbreuk omdat producenten en inkopers elkaar niet meer vertrouwen. De situatie waarbij producenten het niet aandurven zaken te doen met bepaalde partijen is ook iets dat tot supply chain problemen wordt gerekend.

IT keten is veranderd

Goed kijken naar wat er precies in de keten gebeurd is belangrijk. Al was het maar om te begrijpen waar prijsverhogingen vandaan komen of wat een reden kan zijn van vraaguitval. Wie specifiek naar de IT keten kijkt en in kaart brengt wie de leveranciers zijn en waar wat wordt geassembleerd komt tot de ontdekking dat die supply chain er in 2023 heel anders uitziet dan die van 2016 en ook die van 2019.

China gold land als een grote fabriek voor hardware. Zo goed als alle componenten kwamen daar van de lopende band rollen. Assemblage vond er ook plaats. Vanuit een dozijn zeehavens en luchthavens werd de wereld voorzien van smartphones, desktops, servers en dergelijke. Die keten was redelijk overzichtelijk maar bestaat niet meer.

Fabrikanten hebben, wijzer geworden door de combinatie van politieke ontwikkelingen en de pandemie, ingezien dat alles concentreren binnen een land te gevaarlijk is. Dat Intel in Europa de hand ophoudt om een fabriek te mogen bouwen heeft daar mee te maken. Wat minder opvalt is dat ook in andere landen de capaciteiten voor IT componenten en assemblage toeneemt.

Doorschuiven

Dat er op meer plekken onderdelen worden geproduceerd en samengevoegd leidt tot een meer gefragmenteerde supply chain. Chips uit Europa kunnen in Europa worden gebruikt, maar een partij naar Mexico doorschuiven als daar vraag naar is behoort tot de mogelijkheden. Voor iedereen die zich zorgen maakt om constante kwaliteit is dat een gruwel, toch is het een reëel scenario.

Minder drastisch en vooral onvermijdelijk

Opvallend is dat bij de berichten die de trend van een gefragmenteerde supply chain beschrijven twee punten ontbreken. Het eerste punt is dat streven naar een enkelvoudige supply chain, iets van recente datum is. De breuk, door de klok terug te zetten, is daarmee minder drastisch dan het lijkt. Het andere punt is dat vanwege het verlagen van de milieu footprint deze stap sowieso onvermijdelijk is.

Mobiele versie afsluiten