Domeinnamen kunnen een hoop gedoe opleveren

drie recente voorbeelden

Wat domeinnamen zijn en waarom iedere ondernemer die gebruikt zal de lezer bekender voorkomen dan verhalen over gesteggel en ander gedoe. Omdat er veel kan fout gaan bij het gebruik van domeinnamen worden kort drie recente probleemsituaties genoemd.

Zaak 1

Een aantal zakenpartners besluit een nieuw bedrijf te starten. Dat komt niet goed van de grond. Net een maand terug komt het bericht dat er een voorlopig faillissement wordt overwogen, maar kort daarna blijkt het bedrijf niet meer te redden.

Zoals gebruikelijk wordt een curator aangesteld en die gaat op zoek naar geld, bezittingen en andere zaken om zoveel mogelijk van de schulden te kunnen aflossen. Hiervoor kijkt hij ook naar de website en de domeinnaam. Een goede naam die best wel waarde vertegenwoordigd.

Helaas is er een probleem, de naam is namelijk geregistreerd door een van de oprichters en daarmee buiten de boedel van de rechtspersoon gehouden. Dit soort situaties komt vaker voor. Bij de afwikkeling van een boedel of bij het verkopen van een bedrijf blijkt de domeinnamen van bedrijf en diensten of producten helemaal niet op naar van de betreffende rechtspersoon te staan. Een oplossing kan lang op zich laten wachten en leiden tot rechtszaken, een hoop gedoe dus.

Zaak 2

Een ondernemer verhuurt een pand en de gangbare naam van die plek is ook een domeinnaam die bij de huur is inbegrepen. De huurders krijgen de politie over de vloer en naam van het bedrijf, dus de domeinnaam gaat als een vuurtje rond tot ver over de landsgrenzen.

Nieuwe huurders vinden is een ding, maar wat doe je dan met de naam van het pand en de domeinnaam? Het idee de naam van het pand als een marketingtool te gebruiken zag er op papier goed uit, maar dit incident laat zien dat het tot heel wat gedoe kan leiden.

Zaak 3

Vlak voor het weekend is in Amerika door de rechter geoordeeld dat een bedrijf dat de handel in cryptogeld faciliteert de wet heeft overtreden. Naast een boete wordt bepaald dat de activiteiten dienen te worden gestopt. Tot zover is er niets aan de hand, maar dan zegt de rechter ook niet iets over de internetkant van de business.

De organisatie mag de domeinnamen niet meer gebruiken, alle verwijzingen (links!) moet weg en ook de inhoud dient blijvend te verdwijnen. Om er voor te zorgen dat dit ook wordt nageleefd wordt het elke Amerikaanse hoster, registrar en registry verboden deze organisatie te faciliteren. De exacte domeinnamen en alles dat er op lijkt is verboden verklaard. Dat gaat dus nog heel wat gedoe opleveren, want het is bijna onmogelijk te voorkomen dat er domeinnamen bestaan die lijken op de set die nu verboden is.

Deze drie gevallen laten zien dat er bij domeinnamen meer fout kan gaan dan je in de regel voor mogelijk houdt. Het kan daarom geen kwaad zelf eens na te gaan of de url’s die je gebruikt voor gedoe kunnen zorgen.

Mobiele versie afsluiten