DMA legt tech giganten aan banden

Weer een belangrijk besluit van het Europees Parlement

Door alle ophef rond een nieuw Nederlands kabinet is amper opgevallen dat het EP groen licht heeft gegeven voor de aanpak van tech giganten via de DMA. De Digital Millennium Act gaat de tech giganten uit alle landen aan banden leggen.

Zwarte lijst

EU EuropaHet Parlement heeft groen licht gegeven voor onderhandelingen met de lidstaten over regels om de activiteiten van grote onlineplatforms in de EU te reguleren. De DMA (wet inzake digitale markten) heeft een zwarte lijst met praktijken van grote platforms die als “poortwachter” optreden. Door de wet moet de Europese Commissie in staat zijn toezicht op de markt uit te oefenen en overtredingen te bestraffen.

Kernplatformdiensten

De regels gaan gelden voor grote aanbieders van zogenoemde kernplatformdiensten die het meest geneigd zijn tot oneerlijke handelspraktijken. Ze hebben onder meer betrekking op onlinediensten voor tussenhandel en advertenties, sociale netwerken, zoekmachines, besturingssystemen, cloudcomputing en videoplatforms die voldoen aan de criteria om als “poortwachter” te worden aangemerkt.

Webbrowsers en Overnames

Op verzoek van het EP gaan de regels ook gelden voor webbrowsers (!), virtuele assistenten en connected tv. Verder heeft het EP er voor gezorgd dat ook “killer acquisitions” op de zwarte lijst komen. Dat zijn overnames met als enige doel de concurrentie te verminderen.

Andere belangrijke punten

De tekst die het Europees Parlement heeft goedgekeurd, omvat onder andere de volgende punten.

Zakelijke markt

Let op: de DMA is er niet alleen om consumenten te beschermen voor de praktijken van A tot en met Z (Amazon – Zalando). Er staat nadrukkelijk ook dat het verstoren van de zakelijke markt gaat worden aangepakt. Dat is goed nieuws voor iedereen die merkt dat op platformen als Amazon hardware en componenten voor onwaarschijnlijk lage prijzen staat. Het indienen van klachten wordt eenvoudiger en vooral is de noodzaak van de platformen op te treden een stuk hoger.

Volgens planning wordt het eind voorstel in het eerste halfjaar van 2022 door de regeringsleiders van de EU goedgekeurd. De EU is niet enige partij die de tech giganten met speciale wetgeving, zoals de DMA, aan banden legt. Ook Washington en China draaien aan de schroeven. Het is daarom ook logisch dat sommige bedrijven van plan zijn de online platformen op afstand te zetten. De criteria zijn trouwens ook voor de toetsing van het gedrag door kleinere platformen zeer nuttig

Meer informatie is te vinden in dit persbericht.

Mobiele versie afsluiten