De consument en gebruikte hardware

Op het jaarcongres Circulaire-IT dat vandaag plaatsvindt zal het aanbod van gebruikte hardware zonder meer ter sprake komen. Inkopers, aanbieders en wederverkopers zullen op het congres aanwezig zijn. Consumenten waarschijnlijk niet. Die groep is echter minstens zo relevant voor het achterliggende vraagstuk als de zakelijke gebruikers die per bestelling grotere aantallen afnemen.

Geen makkelijke wedstrijd

ebay re-store duitslandDe consument enthousiasmeren voor gebruikte hardware is geen makkelijke wedstrijd. Het introduceren van andere begrippen voor dat soort producten en het voeren van keurmerken heeft nog niet tot doorbraak op de consumentenmarkt geleid.

De redenen voor het betrekkelijk achterblijven van die markt zullen bekend zijn: onzekerheid, onbekendheid, te gering prijsvoordeel en het imago. Die situatie moet doorbroken worden, maar hoe?

Het idee grotere marktplaatsen hier een prominentere rol te laten vervullen klinkt logisch. Deze partijen hebben echter negatieve ervaringen opgedaan met kopers die ontevreden zijn over wat externe handelaren op die platformen leveren. Om die reden is dat soort B2C aanbod op de Nederlandstalige digitale marktplaatsen de laatste jaren in het beste geval gelijk gebleven.

eBay Duitsland

Hoeveel anders is het dan in Duitsland. Daar staat bij consumenten duurzaamheid in ieder geval al langer hoog op de agenda. Schijnbaar is de vraag zo groot dat het voor de eBay de moeite waard is daar op het eigen platform rekening mee te houden. Volgens eigen zeggen heeft het inmiddels een aanbod van refurbished goederen van 170 merken. Die mogen uitsluitend worden aangeboden door de fabrikanten zelf of de erkende dealers. AEG, Bosch, Delonghi, Dyson, Elektrolux en SONOS, zijn voorbeelden van witgoed en bruingoed merken die daar te vinden zijn.

Regels

Wat heeft eBay dat de Nederlandse platformen niet hebben? Is het de ervaring op de Amerikaanse markt, waardoor fouten vermeden konden worden? Twee zaken vallen bij het bezoeken van de speciale refurb site op. De regels die aan handelaren en handel worden gesteld zijn streng en er is bijna geen aanbod van gebruikte smartphones of andere “handhelds”. De link tussen die twee ligt voor de hand. Zo te zien heeft eBay tijdig een valkuil gesignaleerd.

Keerzijde

De keerzijde van het verhaal is ook duidelijk zichtbaar. Van deze invulling van het begrip refurbished, gebruikt of tweede kans profiteert alleen het officiële kanaal. Echte concurrentie ziet er anders uit en dat is ook merkbaar aan de prijzen. Wellicht de de Duitse consument daar makkelijker overheen stapt, maar in Nederland zou een dergelijke constructie de verkoop van gebruikte hardware niet aanzwengelen.

Mobiele versie afsluiten