Data Protection Day 2021 is deze keer anders en echt belangrijk

Data Protection Day - Data Privacy DayOp 28 januari is er voor de vijftiende keer in Europa de Data Protection Day en deze keer is er nog meer reden hiervoor aandacht te vragen. Er is immers zo enorm veel veranderd de laatste twaalf maanden. Dat zelfde geldt voor de Data Privacy Day, waarmee Amerika en Canada het Europese voorbeeld volgen.

55 handtekeningen voor de conventie

De eerste Data Protection Day in 2006 is gehouden op de dag dat de “Convention for the Protection of Individuals with regard to Automatic Processing of Personal Data” kon worden ondertekend. Vanaf die dag is deze verklaring van de Raad van Europa door in totaal 55 landen ondertekend. Zoveel landen telt Europa niet, maar de ondertekening staat ook open voor derde landen. Voor landen als Mexico en Tunesië is de ondertekening ook deel van eigen nationale data protectie beleid.

Jaarlijkse terugblik

Normaal is er weinig aandacht voor het document. Binnen de EU is de AVG/GDPR ondertussen de belangrijkste leidraad voor het naleven van data protectie en privacy. Consumenten en zakelijke gebruikers hebben weinig besef van het traject dat aan de AVG vooraf is gegaan. Een Data Protection Day is daarom wel nuttig. Het heeft iedereen de gelegenheid nog eens het bredere plaatje te zien en te begrijpen waarom het beschermen van data en persoonsgegevens zo belangrijk is. Die jaarlijkse terugblik gebeurt in elk land anders.

2021 is anders

Dit jaar is de Data Protection Day anders en nog belangrijker. Anders, omdat er dit jaar geen fysieke activiteiten mogelijk zijn. Er zijn geen bijeenkomsten van brancheorganisaties of sessies waarvoor de pers is uitgenodigd. Dat maakt het lastiger het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Tegelijk is dit de eerste Data Protection Day die stil zal staan bij de impact van thuiswerken en alle andere maatregelen die in het kader van de Covid-19 bestrijding zijn genomen.

Daarom is deze Data Protection Day belangrijker dan de voorgaande, er is namelijk een nieuw aandachtspunt bijgekomen. Door het decentrale werken is de verantwoordelijkheid van de individuele werknemer voor de bescherming van data een stuk groter geworden. Natuurlijk moet de werkgever de tools geven om dat mogelijk te maken. We weten echter allemaal dat 100% remote controle van de thuiswerkplek een illusie is. Data Protection Day 2021 is het moment voor vendoren, IT dienstverleners, brancheorganisaties en overheden de werknemer en de hele samenleving te wijzen op die nieuwe verantwoordelijkheid.

Mobiele versie afsluiten