Column Rob Wierenga: van slim huis naar slim leven in 2022

2021 was zonder twijfel een bewogen jaar voor iedereen. Tijdens het schrijven van deze column zitten we weer in een lockdown. We kunnen echter ook terugkijken op successen. Zakelijk gezien brachten we de Smart Home Society op 2 juli 2021 naar een zelfstandig platform: de Stichting Smart Living Society.

Rob Wierenga van Techniek Nederland kijkt terug op een roerig 2020Een zelfstandige stichting geeft ons iets meer ruimte om vrijer te bewegen naar de markt en te kiezen voor een bredere aanpak dan alleen het huis. Uiteindelijk gaat het om de totale leefomgeving, met privacy, veiligheid en verduurzaming als belangrijke thema’s. In de toekomst zullen we dit als stichting steeds breder uitdragen.

Privacy & veiligheid

Uit onze GfK Smart Living Monitor blijkt al jaren dat privacy en veiligheid belangrijk thema’s zijn voor eindgebruikers. Dit thema hebben we begin dit jaar vormgegeven in een webinar. We discussieerden met Techniek Nederland, GfK, ACM, KPN en het ministerie van EZK over de mogelijkheden van smart-technologie, oplossingen en mogelijke samenwerkingen met andere organisaties.

Uiteindelijk hebben we vanuit deze webinar een aparte werkgroep geformaliseerd die zich hier nog verder mee gaat bezighouden. Zo hebben we onlangs het initiatief van het ministerie van EZK ondersteund door mee te doen met hun campagne ‘Doe je updates’, waarin we samen oproepen om slimme apparaten te updaten.

Samenwerking

Verder starten we in 2022 met Techniek Nederland een strategisch traject om aanbevelingen uit hun rapport te vertalen naar concrete ambities en activiteiten die kunnen worden ondersteund, op het vlak van samenwerking met smart living en smart mkb. We kijken ook naar de wijze waarop smart home/mkb zich verhouden tot de installatiesector en de retail en hoe dit kan leiden tot potentiële ‘nieuwe’ concepten.

Smart Living Awards

Ook willen we in 2022 een aanzet geven tot de Smart Living Awards en betere zichtbaarheid en herkenbaarheid geven aan de Smart Living Society om ons te positioneren als onafhankelijk keurmerk. Dit gaan we doen door het organiseren van een award en netwerkbijeenkomst in de periode mei/ juni.

Nieuwe website

Uiteraard zijn we ook trots op onze nieuwe website www.smartlivingsociety.nl, met thema’s waar de stichting zich mee bezighoudt, nieuwsberichten, bijeenkomsten en activiteiten. Neem gerust contact op voor meer info. Voor nu wens ik iedereen vooral een covid-vrij, gezond en smart 2022!

Rob Wierenga is sinds 2018 een van de oprichters en sinds juli 2021 voorzitter van de Smart Living Society. De Society heeft als doel het samenbrengen van zakelijke partners met een betrokkenheid rondom Smart Living om gezamenlijk op te trekken in overkoepelende uitdagende thema’s.

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5

Mobiele versie afsluiten