Capestone breidt uit met nieuwe divisie Private 4G/5G Networks

CEO Jos Ouwerkerk en business unitmanager Cris van Dalen

Capestone en Comgate groeien hard door. Als gespecialiseerde distributeur en serviceprovider van 4G/5G & IoT-netwerken in Europa breiden ze het aanbod uit via een nieuwe divisie Private 4G/5G Networks. We spraken met CEO Jos Ouwerkerk van Capestone en de recent aangetrokken Cris van Dalen, die als business unitmanager de nieuwe divisie Private 4G/5G-Networks gaat leiden.

Capestone - Jos Ouwerkerk - Managing director-600550Capestone, de gespecialiseerde value added distribiteur voor 4G/5G mobiele internetoplossingen, IoT-netwerken en critical communications, zet door de uitbreiding met een nieuwe divisie Private 4G/5G Networks een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Jos: “Met deze aanpak spelen we prominent in op de toenemende vraag naar private netwerken. De divisie zal worden geleid door Cris van Dalen die per 1 mei is gestart bij Capestone en zijn sporen heeft verdiend bij RadioAccess, Koning & Hartman en Cellnex.”

In zijn rol als distributeur en serviceprovider in Europa kan Capestone zijn ruim 1.000 EMEA channel partners dankzij dit complete aanbod nog beter van dienst zijn. Bedrijven krijgen met private 4G/5G-oplossingen nog meer controle over de gebruikers, het dataverkeer en de apparaten op het netwerk. Dit biedt kansen voor onder andere de evenementenbranche, bouwplaatsen, industrieën, warehousing en gezondheidszorg. Private 4G/5G komt daarmee steeds meer onder de aandacht van eindgebruikers. Spraakverbindingen lopen bij een privaat 5G-netwerk via een separaat netwerk zoals een semafoon.

Een markt in beweging

Cris: “De vraag naar private netwerken is in een stroomversnelling gekomen. Steeds meer organisaties in de verticals logistiek, healthcare en industrie maar ook bijvoorbeeld grote campussen, willen data op een veilige en snelle manier uitwisselen tussen gebruikers en servers of machines. Wifi is daarvoor niet altijd de meest geschikte oplossing. Het nadeel van wifi is dat er niet-gelicenseerd spectrum wordt gebruikt, waardoor traffic management moelijker wordt omdat iedereen dat spectrum kan claimen. Bovendien is de toegang voor derden niet optimaal te beveiligen. Een SLA is dus niet af te geven. Als een bedrijf of zorginstelling een veilig datanetwerk nodig heeft, is een privaat 4G LTE of 5G-netwerk een perfecte oplossing. Dat netwerk kan dan naast een wifi-netwerk worden gebruikt, zodat de klanten (zoals patiënten in een zorginstelling) en medewerkers voor niet-zakelijke toepassingen, gewoon internettoegang hebben. Vandaar dat de interesse steeds groter wordt, met de komende 3,5 GHz-veiling aan de horizon.”

Beproefde technologie

“De architectuur van een private mobile netwerk heeft een aantal overeenkomsten met publieke mobiele netwerken en wifi-netwerken maar ook een aantal aanzienlijke verschillen”, vervolgt Cris. “Zo zijn er 4G/5G Access Points, ook wel eNodeB (4G LTE) of gNodeB (5G New Radio) basestations genoemd. Die zorgen voor de indoor- of outdoor dekking door een 4G LTE/5G-signaal uit te zenden dat wordt ontvangen door de apparaten binnen het netwerk.”

Deze Radio Points zijn virtueel en softwarematig aan elkaar gekoppeld en gedragen zich als één volledig netwerk, zodat gebruikers geen call drops ervaren als zij met hun mobiele devices door het pand lopen. Alle 4G LTE en 5G Indoor en Outdoor Radio Points zijn via een Ethernet LAN-verbinding gekoppeld aan Baseband Controllers. Een Baseband Controller is verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle basebandprocessen en planning, en coördineert de zender- en ontvangerfuncties voor alle radiopunten. De Baseband Controller is vervolgens gekoppeld aan het Private Core Network, dat zowel in de cloud als lokaal kan worden opgesteld.

Samen met partners

Capestone is een value added distributeur (VAD) en heeft vanaf nu vier divisies. Daarin zit alle kennis om een end-2-end oplossing te bieden. SIM’s bij Comgate, 4G/5G-routers en handsets zaten al in het portfolio, en daar komt nu het radionetwerk bij. De nieuwe divisie is dus de laatste schakel die op basis van radionetwerken van Commscope en/of Cradlepoint de netwerktechnologie toevoegt. Veel van de partners zijn al bekend met Cradlepoint (een Ericsson-divisie) en kennen de markt en technologie. Nu kunnen ze bij Capestone alle componenten vinden om een hoogstaand privaat 4G/5G-netwerk te realiseren. Dat kan door de fysieke aanschaf van het systeem, of via een Communication as a Service-model.

Via Comgate worden nu ook de simkaarten voor private LTE- & 5G netwerken geleverd, zodat de complete keten in eigen beheer is, en Capestone SLA’s kan leveren en garanderen met een hoge uptime en een zeer lage latency. SLA’s die mobiele operators in de praktijk niet kunnen halen. Cris: “Het aanbod naar onze partners bestaat uit hardware, netwerkdesign, installatie en service-level agreements via ons eigen NOC (Network Operation Center).” Voor de fysieke on-site implementatie kunnen partners ook gebruik maken van VolkerWessels Telecom, de implementatiepartner van Capestone.

Private 5G-netwerken: Wat zijn de use cases?

Industrieel Internet of Things (IIOT)

Een vroeg interessegebied is industriële internet of things-toepassingen. Denk aan de fabriek van de toekomst – vaak aangeduid als Industrie 4.0. Sensoren zullen in de fabriek worden geïnstalleerd om de omgevingsomstandigheden te bewaken, op apparatuur om te controleren of alles werkt zoals het zou moeten en om mogelijke problemen te identificeren voordat ze zich voordoen, en op de eindproducten voor kwaliteitscontrole en aangepaste productie.

Al die gegevens worden verzameld en geanalyseerd om zeer gedetailleerd inzicht te geven in elk facet van de werking van de fabriek. Robots geschikt voor machine learning zullen producten bouwen en goederen en apparatuur in en rond de fabriek verplaatsen, wat nog meer gegevens gebruikt en genereert. De productie zal verschuiven van een assemblagelijn naar de productie van sterk op maat gemaakte producten. Werknemers streamen  augmented reality-video’s of werken in virtuele omgevingen. Niets van dit alles zal mogelijk zijn zonder 5G.

Bedrijfskritieke PTT-mogelijkheden

Maar IIoT is niet het enige gebruik voor een privé 5G-netwerk. Gestandaardiseerd door het 3GPP (3rd Generation Partnership Project), worden LTE’s mission critical push to talk (Mission-Critical PTT) mogelijkheden omarmd door de kritieke communicatie-industrie, die begint met het implementeren van 5G-ready private LTE-netwerken. Organisaties zoals openbare veiligheidsinstanties en spoorwegexploitanten gebruiken deze netwerken voor toepassingen zoals PTT-groepscommunicatie en realtime videobewaking. 5G-privénetwerken zullen erop voortbouwen om gegarandeerde connectiviteit te bieden en een breder scala aan toepassingen te ondersteunen.

Afgelegen locaties

5G-privénetwerken kunnen ook een thuis vinden op afgelegen locaties zonder de infrastructuur die nodig is om de prestaties van 5G te leveren. Campusomgevingen zoals universiteiten, ziekenhuizen, militaire bases of transportknooppunten (luchthavens, havens, treinstations) kunnen profiteren van een 5G-privénetwerk om te voldoen aan de vereisten van IoT-toepassingen, zoals always-on connectiviteit, mobiliteit, beveiliging en lage latentie. In feite kan vrijwel elke campus, bedrijfsgebouw of openbare locatie een kandidaat zijn voor een privé 5G-netwerk, vooral als de uitrol van een openbaar 5G-netwerk in een bepaald gebied traag of vertraagd is.

Capestone en Connectivity service en solutions specialist VolkerWessels Telecom Connect B.V. hebben een strategisch partnerschap om gezamenlijk klanten te voorzien van de beste dienstverlening. VWT Connect levert een breed portfolio aan diensten voor private 4G/5G-netwerken. In de samenwerking met Capestone neemt het de rol op zich van implementatiepartner.

“Capestone en VWT Connect werken al een tijd samen en hebben een uitstekende positie opgebouwd op de Nederlandse markt. Het brede en krachtige dienstenportfolio sluit uitstekend aan bij de wensen van onze klanten. Het is een essentieel onderdeel van ons totale aanbod”, zegt Jos.

“Wij zijn zeer ingenomen met de samenwerking met Capestone”, zegt Managing Director Arjen Bakker van VWT Connect. “Het bevestigt de goede relatie die we de afgelopen periode hebben opgebouwd en de uitstekende positie die we mede daardoor hebben verkregen op de Nederlandse markt. Wanneer partners zich volledig kunnen toeleggen op hun eigen specialisatie, dan leidt dat gezamenlijk tot de beste resultaten. Het was voor ons daarom geen verrassing dat Capestone en VWT Connect elkaar naadloos aanvullen.”

 

Voor meer informatie neem contact op met Cris van Dalen via telefoonnummer 085 111 0838 of cris.vandalen@capestone.com.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)

Mobiele versie afsluiten