Boost voor onderzoek naar verantwoord hergebruik harde schijven

Bij veel IT hardware en componenten is hergebruik een optie, maar harde schijven lijken een uitzondering te zijn. Tot nu toe worden die om bepaalde redenen vooral door de shredder gehaald. Maar wie weet komt er nu een beter alternatief.

HDD-harde-schijvenWat doen we met een server na drie tot vijf jaar? Die wordt ontdaan van alle data en krijgt daarna steeds vaker een nieuwe functie. Dat noemen we dan recycling of een tweede kans. Soms is dat in de bestaande organisatie en het zelfde rack. Vaker is het mogelijk de server in te ruilen over verkopen. In al die gevallen zijn het goede voorbeelden van circulair gebruik van een hele machine.

HDD door de shredder

Er zijn echter in zowel servers als ook ander devices componenten waar we voorzichtig mee omgaan. Het is redelijk normaal de harde schijven (HDD en SSD) uit een machine te halen alvorens die een andere bestemming buiten de eigen organisatie krijgt. Als de machine wordt verkocht zijn er ook opkopers die expliciet de opdracht krijgen – en te documenteren – dat ze de modules waarop dat kan zijn opgeslagen wissen.

Hyperscalers

Het merendeel van de verkopende partijen kiest er echter voor de schijven te laten vernietigen. Dat is namelijk de enige manier om te kunnen garanderen dat er geen datalek kan ontstaan. Een groep bedrijven heeft daar steeds meer moeite mee. Men ziet dat HDDs veel waardevolle onderdelen hebben die misschien wel opnieuw te gebruiken zijn. We hebben het dan niet over bedrijven met 1.000 of 10.000 desktops, wel over hyperscale datacenters.

Hyperscalers zijn grootgebruikers van harde schijven. Volgens INEMI (International Electronics Manufacturing Initiative) werden in 2018 alleen al in Amerika 20 miljoen harde schijven door datacenters uitgefaseerd. Een groot deel daarvan kwam uit het kleine aantal hyperscalers.

Hergebruik onderdelen

Een van die hyperscalers, Google, nam in 2018 het besluit met anderen en onder leiding van INEMI te onderzoeken of die enorme berg HDDs niet een betere bestemming dan de shredder kon krijgen. In 2019 zijn daar meerdere tests voor doorlopen. De eindrapportage gaf aan dat het mogelijk was complete onderdelen uit een HDD te halen en die weer door de fabriek (Seagate in dit geval) te laten gebruiken. Voordeel daarvan was minder vraag naar zeldzame metalen en hergebruik van componenten die na 3 jaar nog in nieuwstaat verkeren.

Washington meldt zich

Een paar dagen terug is op Grist.org een artikel verschenen dat een update geeft over dit project. Sinds begin 2020 is er namelijk iets fundamenteels veranderd. De nieuwe president van Amerika heeft het aangegeven dat het land minder afhankelijk moet worden van bepaalde zeldzame metalen. Op de lijst staan ook de metalen die in HDDs zitten. De overheid heeft nu als taak gekregen de HDDs uit de 4.000 eigen datacenters en rekencentra niet meer door de shredder te halen, maar de onderdelen te hergebruiken. Washington meldt zich dus en geeft op die manier het onderzoek naar hergebruik van harde schijven een boost. Voor de partijen die samenwerken via INEMI is dat natuurlijk goed nieuws.

Het zal nog wel enige tijd duren, maar hergebruik op componenten niveau als het duurzamere alternatief voor het vermorzelen van harde schijven komt met deze beleidswijzing dichterbij.

ITChannelPRO houdt de lezers op de hoogte van de ontwikkelingen rond circulaire IT in binnen- en buitenland. Ontwikkelingen als hierboven beschreven in Amerika zijn belangrijk, al was het maar omdat de hyperscalers die meedoen ook in Nederland een substantiële footprint hebben.

Mobiele versie afsluiten