Zuid-Korea pakt eco systeem Apple en Android aan

EU gaat dat ook doen

Afgelopen woensdag is in Zuid-Korea een belangrijk stap gezet om de macht van Apple en Android in te dammen. Een parlementaire commissie heeft groen licht gegeven voor een wijziging van een bestaande wet.

Dominantie

Zuid-KoreaApple en Android zijn dominant. De twee operatingsystemen hebben samen meer dan 90 procent van de markt. Dit duopolie baart al langer zorgen. De strijd die zich nu in Zuid-Korea afspeelt gaat niet over de positie van de OS platformen

Waar het parlement zich wel mee bezighoudt is het eco systeem dat rond elk OS is opgebouwd. De toegang tot de software winkels zijn commercieel zeer krachtig. Zo krachtig zelfs dat de uitbaters hoge provisies kunnen eisen van aanbieders. Apple en Android/Google stellen ook voorwaarden aan de manieren waarop mag worden betaald.

Wetswijziging

Dat laatste is nu waar in Seoul een wetswijziging voor in de maak is. De aangepaste wet verbiedt het beheerders van dit soort platformen het aantal betaalopties te reduceren Die stap lijkt nog niet zo revolutionair, maar de twee Amerikaanse giganten schreeuwen al maanden moord en brand dat dit de business van de kleinere ontwikkelaars gaat schaden. Die zouden met hogere kosten geconfronteerd worden.

Het is een eigenaardig argument. Waarom zouden Apple en Google zich echt zorgen maken over het welzijn van de app bouwer? Het antwoord is dan ook dat het niet meer is dan een afleidingsmanoeuvre om twee andere punten te verhullen.

Apple pay en Google pay

Het eerste punt is dat de twee met Apple pay en Google pay de platformen nog meer kunnen dichttimmeren en dan de verplichte afdrachten verder verhogen. Tweede punt is een andere clausule in het wetsvoorstel. Hierin staat het dat het beheerders van app omgevingen verboden wordt exclusiviteit van levering te eisen. Met andere woorden een app moet ook elders dan de naast de iStore en de Playstore op legale wijze leverbaar zijn.

Zuid-Korea en de EU

Waarom is deze ontwikkeling in Zuid-Korea en de reactie van Apple en Android nu interessant? Heel simpel, omdat in Brussel precies het zelfde proces is opgestart. De Zuid-Koreanen lopen alleen iets voor. Dus alles – inclusief de lobby – gaat ook hier meer spelen. De achillespees van het ecosysteem van het duopolie gaat worden aangepakt. Dat is in principe goed nieuws voor ontwikkelaars en gebruikers.

Mobiele versie afsluiten