Blancco: Zou Covid-19 goed zijn voor IT recycling bedrijven?

computer-recycling-e-wasteVorig jaar heeft data vernietigingsbedrijf Blancco aangegeven dat Covid-19 onder omstandigheden gunstig kan zijn voor de IT recycling bedrijven. Dit zou blijken uit onderzoek naar de overhaastte aankopen om de eerste golven van thuiswerken op te vangen.

Blancco is een grote internationale speler op het gebied van data en hardware vernietiging. Wie zeker wil zijn dat niemand data van zijn harde schijven of server kan halen klopt bij dit type bedrijf aan.

Grotere kans op datalekken

Data speelt bij Blancco dus een grote rol. Dat blijkt ook wel uit het onderzoek dat het heeft laten doorvoeren. Daarbij is namelijk de aanschaf van nieuwe hardware sinds het begin van de Covid-19 maatregelen uitgangspunt. Zoveel meer hardware en dat op totaal nieuwe plekken ziet het als een serieus risico. De kans dat datalekken ontstaan is exponentieel groter geworden. Dat is vanwege de AVG een probleem, maar ook omdat het om waardevolle bedrijfsgegevens kan gaan.

Data en e-waste

Nadat die zorgen zijn geuit is ook duidelijk wat het onderzoek allemaal in kaart wil brengen. Het wil onder andere antwoord hebben op de volgende twee vragen. Gaat het nieuwe werken wel samen met het streven data te grondig te vernietigen? Wat is de impact op het bestaande e-waste beleid van ondernemingen?

Beide vragen zijn terecht. Het lijkt onmogelijk dat iedereen bij het treffen van de eerste Covid-19 maatregelen hier rekening mee heeft gehouden. Ook andere bedrijven dan Blancco melden dat hier een knelpunt zal ontstaan. Het e-waste beleid heeft daar mee te maken. De extra hardware die begin 2020 is aangeschaft – nieuw of refurbished – zal ter zijner tijd onbruikbaar zijn. Dan moeten bedrijven een veel breder assortiment van devices innemen en laten verwerken.  Dat laatste kan betekenen klaarstomen voor een tweede leven, maar natuurlijk ook destructie.

Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat de massale opkomst van homeoffice leidt tot omvangrijkere en vooral andere e-waste stromen. Wat Blancco niet hardop zegt is wel tussen de regels van het onderzoek te lezen. Voor IT recycling bedrijven breken door Covid-19 nieuwe en spannende tijden aan.

Mobiele versie afsluiten