Zorgen om Compliance als excuus?

Volgens IBM staat het begrip “compliance” het gebruik van public cloud omgevingen in de weg. Het bedrijf baseert zich daarbij op onderzoek, waarvan direct opvalt dat het slechts een deel van de markt beschrijft.

Compliance

cloudCompliance is te omschrijven als “zich houden aan de regels”. Wat die regels zijn verschilt per sector en bedrijf. Voor beursgenoteerde bedrijven of banken gelden totaal andere regels dan voor hoogovens. Alleen al daarom is het moeilijk te doorgronden wat precies wordt bedoeld in het IBM onderzoek waar men spreekt over “compliance” als een belemmering voor het gebruik van de public cloud. Men schrijft zelfs dat 53 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat “ensuring compliance in the cloud is too difficult”.

Representatief

De kans is klein dat lezers van ITchannelPRO dit percentage herkennen. Het zou ook veel meer in de pers komen als elke tweede ondernemer in Nederland worstelt met “compliance”. Dat IBM komt tot dit percentage heeft dan ook alles te maken van de respondenten aan het onderzoek.

Ruim 3.000 personen hebben een poll ingevuld. Zij waren afkomstig uit 12 landen, Nederland stond niet in de lijst. Maar er is iets dat nog meer aangeeft waarom deze uitkomsten totaal niet representatief zijn voor “zakelijke cloudgebruikers” of de Nederlandse markt. IBM heeft alleen personen laten benaderen die werkzaam zijn in bedrijven met een jaaromzet van tenminste $500 miljoen.

In het beste geval laat deze poll dus zien wat de stand van zaken is bij bedrijven die bovengemiddeld groot zijn. Kijkend naar de sectoren valt ook op dat het primair gaat om de gevestigde orde en gereguleerde bedrijven, zoals banken. Dit zijn sectoren waarbij legacy van de IT omgevingen onvermijdelijk is.

Excuus

De publicatie van IBM laat een vraag nadrukkelijk onbeantwoord. Zijn al die zorgen over compliance nu terecht? De reacties kunnen namelijk ook heel goed gelezen worden als een excuus om vooral geen vaart me maken het loslaten van de legacy en met gebruik maken van de cloud.

Mobiele versie afsluiten