Zonder 2G is je auto minder luxe

Als je een Nissan Leaf of NV-200 hebt en in het Verenigd Koninkrijk woont

Dat het uitfaseren mobiele 2G/3G netwerken problemen kan opleveren was bekend, maar dat auto’s er last van kunnen hebben? De Britten die in een Nissan rijden hebben wat dat betreft een primeur.

nissan leafHet verhaal is inmiddels al een week oud, maar nog niet aan deze kant van de Noordzee opgepakt. De Britse overheid wil de 2G en 3G netwerken uit de lucht halen. De ruimte die dat schept is nodig voor 5G (en een beetje 4G). Voor de telco’s is dat besluit goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Minder kosten voor onderhoud is prettig, klanten verplicht migreren is een ander verhaal.

Wie zijn de 2G/3G gebruikers

Klanten die nog gebruik maken van 2G/3G, wie zijn dat? Zijn dat bezitters van verouderde smartphones of alarminstallaties. Dat is inderdaad een groep, maar er is ook een groep die naar goed is voor een klantnummer in de database van een telco, en dat zijn de groot afnemers die voor de eigen diensten simkaarten nodig hebben. In Nederland is er recent duidelijk geworden dat miljoenen slimme meters behoren tot die laatste categorie. De netbeheerders moeten die gaan vervangen. Simpelweg de simkaart vervangen voor een 4G model is geen oplossing, want de hardware kan daar niet meer overweg.

Tussen de prepaid en dumbphone bezitters en de netbeheerders zitten nog veel meer groepen gebruikers. Lang niet elke groep is bekend met de dreigende wegval van de communicatie. Waar dat toe kan leiden hebben de Britten ontdekt.

Nissan

Nissan, de Japanse autofabrikant met fabrieken in Engeland, dus een “lokale” aanbieder heeft namelijk bekend gemaakt dat de app voor alle voertuigen van het type Leaf en NV200 die gebouwd zijn voor 2016 ophoudt te werken. Het eerste model is een personenauto, het andere een busje. Van beide modellen zijn er volgens Nissan UK nog 3.000 op de weg.

Die kunnen na het wegvallen van de app functionaliteit nog wel rijden, maar je mist wel een groot deel van de luxe. Het remote voorverwarmen, het instellen van een verwarmingsprofiel per rijder, is iets dat je pas mist als het niet meer werkt. Om deze auto’s op te laden is de app ook wel handig, want die heeft daarvoor een timer.

2G only

En waarom werkt dat allemaal niet meer? De app en de auto kunnen alleen via 2G met elkaar communiceren. Nissan biedt geen alternatieven. Iedereen die met een Leaf of NV-200 rijdt kan niets meer met de app. Nissan heeft die uit de appstores gehaald en de complete functionaliteit aan de serverkant uitgezet.

 

Mobiele versie afsluiten