Zomercolumn Miranda van Wijk, projectmanager bij FHI

IT onmisbaar voor het voortbestaan van de evenementensector 

Foto Miranda-FHI-400COVID-19 heeft een enorme impact gehad op de evenementensector. Niemand kon voor 2020 bevroeden dat de hele evenementenbranche van de ene op de andere dag op slot zou gaan. En toch was het zo. Bij het laveren door deze moeilijke tijd speelde IT een onmisbare rol. Onze hele branche moest een digitale omslag maken om te overleven.

Events en beurzen zijn altijd belangrijke pijlers geweest voor onze vereniging. Het netwerken met vakgenoten en potentiële klanten is voor onze leden een van de belangrijkste redenen om aan een event of beurs deel te nemen of te bezoeken. Het was een enorme klap toen dat niet meer kon.

We moesten het roer omgooien en al snel werd duidelijk dat digitalisering niet langer een optie was maar een keiharde must. Ik verbaas me nog steeds over de snelheid waarmee mijn collega’s én onze leden die omslag maakten.

Hoewel onze IT-manager alle lof verdient voor zijn snelle handelen, hebben we ook veel ontdekt door gewoon te doén. Omdat (bijna) iedereen thuiswerkte, bouwden twee collega’s een lege kantoorruimte om tot professionele opnamestudio voor webinars, video’s en zelfs podcasts. Dit bleek een gouden greep want hierdoor konden we onze events gewoon door laten gaan, zij het digitaal.

Ook onze leden reageerden positief op de in house studio waar ze hun presentaties en webinars ‘live’ konden uitzenden of opnemen.

Die versnelde digitalisering is niet meer te stoppen en dat willen we ook niet. Maar we merken wel dat mensen het persoonlijke aspect missen. Het overdragen van technische kennis gaat prima, maar het is toch lastiger om digitaal te netwerken. De interactie komt online moeilijker tot stand.

Daarom zie ik de IT als een aanvulling, maar niet als een vervanging voor de evenementensector. Mensen willen elkaar niet alleen maar via een scherm spreken. Op 1 december vindt ‘als vanouds’ het IT Infra event fysiek plaats in congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch, ditmaal samen met het Telecom Infra event. Ook aan de grote animo vanuit het bedrijfsleven om op het event te exposeren blijkt dat we graag weer ‘live’ samenkomen.

Daarnaast neemt een professionele filmploeg de presentaties op voor de mensen die de lezingen achteraf willen terugkijken. Dit deden we voorheen nooit op deze manier, waardoor sommige mensen het event misten. Dankzij IT en de mogelijkheden van social media kan iedereen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de IT- en Telecom Infra sector, fysiek óf digitaal. Maar het netwerken doen we toch liever op de beursvloer.

 

Mobiele versie afsluiten