Zomercolumn Emile Kok TSTC

Hoe een virus ICT trainingen heeft veranderd (of juist niet)

Emile Kok tstcZou dit ‘m dan zijn, de aanjager die voor disruptie zou gaan zorgen in de opleidingsbranche? Waar voorstanders al jaren wezen op de voordelen van online trainen, bleef Nederland in de periode voor corona massaal afreizen naar fysieke lokalen om een opleiding of cursus te volgen. En toen kwamen de lockdowns. Zij aan zij trainen werd een risico en lokalen bleven leeg. Bijna 2,5 jaar na de eerste uitbraak van corona kunnen we voorzichtig de balans opmaken. Is Nederland veranderd en laten we de auto voortaan staan bij het volgen van een training of vallen we terug in oude gewoonten?

Opleidingsinstituut TSTC ICT & Security Trainingen moest in maart 2020 net als de rest van de bedrijfstak alle zeilen bijzetten. Van het één op het andere moment moest er óf online getraind worden óf te worden gewacht tot de pandemie zou overwaaien. Het laatste bleek al snel geen realistische optie waardoor er volop werd ingezet op een zo gewoon mogelijke Live Online training die tegelijkertijd een bovengemiddelde beleving bij de cursist zou achterlaten. Tussen de lockdowns door werd er hybride getraind waarbij cursisten die dat wilden weer op locatie kwamen trainen en de rest van de groep online inlogde om dezelfde training vanuit huis bij te wonen.

Hybride trainen

We spoelen door naar zomer 2022. Miljoenen vaccinaties en een aantal virusvarianten verder is corona er nog steeds, maar zijn we grotendeels teruggekeerd naar een (nieuw) normaal. Hybride trainen is hierbij gaan horen. Cursisten die zich verkouden voelen of last minute problemen hebben met kinderopvang, switchen soms op het laatste moment voor één of meerdere dagen naar online deelname in plaats van dat ze hun aanmelding annuleren.

Toch valt het op dat het percentage cursisten dat (weer) kiest voor fysieke/klassikale deelname aan een training maandelijks stijgt en dat sommige groepen zelfs weer volledig uit klassikale deelnemers bestaan. TSTC biedt cursisten standaard de optie om trainingen binnen een jaar opnieuw kosteloos te volgen. Bijvoorbeeld wanneer de online beleving achteraf tegenviel of iemand moeite heeft met het halen van een examen. Ook hier valt op dat cursisten bij hun tweede deelname veelal kiezen voor een training op locatie. Veelgehoorde argumenten zijn concentratieproblemen bij het thuis volgen van een dagtraining, ‘klaar zijn’ met Webex, Zoom of Teams sessies en een gemis aan interactie tussendoor, bijvoorbeeld tijdens koffiepauzes of na afloop van de training één-op-één met de docent of een medecursist.

Flexibiliteit

Wordt Live Online trainen hiermee net als de mondkapjes op de plank een herinnering aan twee jaar pandemie? Waarschijnlijk niet. Er is een opleidingssmaak bijgekomen die noodgedwongen snel op een volwaardig niveau is gebracht en cursisten meer flexibiliteit geeft bij het leren. TSTC investeerde daarom onlangs extra in nog betere hybride lokalen, waarmee de ervaring van de online cursist die van de fysieke deelnemer nog dichter benadert. We bieden hiermee ook de gelegenheid aan professionals uit andere landen om onze trainingen te volgen en dragen bij aan een lagere CO2 voetafdruk voor de bewuste cursist die liever traint vanuit de achtertuin of balkon. Desondanks luidt onze voorlopige conclusie, klassikaal trainen is terug van nooit helemaal weg geweest.

Mobiele versie afsluiten