Zomercolumn: Donny Navarrete, Commvault

Beter databeheer draagt bij aan een groenere toekomst

Donny Navarrete CommvaultDe klimaatcrisis kan onmogelijk worden genegeerd. Recent onderzoek onthulde cijfers die de meesten van ons het liefst niet onder ogen zien. Het afgelopen decennium was de warmste 10 jaar in 125.000 jaar tijd. In 2019 gingen daarnaast 300 miljard werkuren verloren door extreme hitte. In elke sector zijn er verschillende mogelijkheden te bedenken waarmee organisaties hun bestaande bedrijfsprocessen kunnen veranderen om milieuvriendelijker te werk te gaan. En efficiënter en slimmer databeheer kan een significante bijdrage leveren.

De impact van the Great Reset

Tijdens de coronacrisis leidde werken op afstand voor een enorme toename van het internetverkeer en dataverbruik. Door de vraag naar een hybride werkcultuur zal het dataverbruik hoogstwaarschijnlijk nooit meer terugkeren naar de niveaus van voor de pandemie. Het opslaan, onderhouden en beschermen van data stond volgens de laatste cijfers in 2020 ongeveer gelijk aan 1% van de wereldwijde energievraag, of zo’n 200 tot 250 TWh. Volgens pessimistische scenario’s kan dit in 2030 groeien naar 8.000 TWh. En helaas zijn wij in onze energievoorziening voor een groot deel nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen.

In de huidige digitale economie is het simpelweg onmogelijk om zaken te doen zonder data. Dus wat kunnen bedrijven dan doen om hun opslag, beheer en bescherming van data te verduurzamen?

Voorkom data wildgroei

 Ten eerste kunnen bedrijven hun hoeveelheid geproduceerde en opgeslagen data verminderen. Minder data betekent vaak ook minder tijd en energie gespendeerd aan beheer. Begin met het identificeren en verwijderen van je ROT (redundant, obsolete & trivial) data. Oftewel, je dubbele, verouderde en onbelangrijke data. Deze niet-essentiële data, zoals verouderde back-ups of niet-zakelijke bestanden, is niet van belang voor de bedrijfsvoering. Toch draagt de opslag hiervan 24/7 bij aan energieverbruik. Door glasheldere regels en processen op te stellen voor wat als ROT data wordt beschouwd, kun je deze data eenvoudig en zelfs deels geautomatiseerd herkennen en verwijderen. Ook voorkom je zo dat belangrijke data of back-ups daarvan per ongeluk worden verwijderd.

Maximaliseren van datacentergebruik

Naast dat minder data gelijk staat aan minder beheer en energieverbruik, kun je ook energie besparen door de data die je wel wilt bewaren energie-efficiënt op te slaan. Niet alle dataopslag is even efficiënt. Zo verbruiken datacenters met een hoge opslagdichtheid vaak voor dezelfde hoeveelheid opgeslagen data minder energie dan datacenters met een lage opslagdichtheid. In het geval van cloud gegevensbeheer kan je energie besparen door voor een SaaS-provider te kiezen die het op- en afschalen van toegang tot cloud access nodes heeft geautomatiseerd. Zo zal je niet meer energie-verbruikende opslagruimte laten draaien dan jouw organisatie echt nodig heeft voor zijn databehoeften.

In de huidige digitale economie is data onmisbaar geworden voor zaken doen. Maar dat betekent niet dat we achteloos om moeten gaan met de impact daarvan. Door een wildgroei aan data te voorkomen en efficiënte dataopslag te stimuleren, kunnen organisaties bijdragen aan een reductie van het wereldwijde energieverbruik en aan een groenere toekomst voor onze planeet.

 

Donny Navarrete, Commvault Metallic Cloud Sales Leader Benelux

Mobiele versie afsluiten