Zijn we meer gaan bellen in 2020?

TeleGeography komt met cijfers die zullen verbazen

In 2020 is door telco’s, onderzoeksbureaus en toezichthouders opgemerkt dat we meer zijn gaan bellen. Die bevinding leek ook wel logisch. Nu is er een onderzoek dat het tegenovergestelde aantoont.

Thuiswerken, dus meer bellen

bellen telefoonOok ITchannelPRO heeft meerdere keren geschreven over het grote aantal belminuten in 2020. Thuiswerken leidde er niet alleen toe dat er meer met het zakelijke mobieltje werd gebeld. De vaste lijn, voor wie die nog heeft, bleek eveneens meer te worden gebruikt. De rapportages van de toezichthouder en van de telco’s zelf waren bron voor die artikelen.

Totaal belvolume

In 2020 was er sprake van een serieuze stijging. Dat niveau kon niet worden vastgehouden in 2021, maar nog steeds was er sprake van een lichte plus. Bij nader inzien is er bij die trends iets over het hoofd gezien. Het belvolume is namelijk niet uitgesplitst naar nationaal en internationaal. De reden daarvoor is onduidelijk, maar elke telco moet geweten hebben dat gescheiden cijfers veel meer lieten zien.

TeleGreography

Wat dat precies is blijkt uit de rapportage van TeleGreography. Dat bureau heeft het verkeersvolume van 24 internationale carriers, actief in 61 landen, nader onder de loep genomen. Ja het klopt dat 2020 een plus liet zien. Echter die plus is wel vreemd opgebouwd. Het verschilt op maand basis per land, omdat de pandemie niet overal gelijk tot maatregelen leidde. Maar grosso modo was er in Q1 weinig aan de hand en in Q2 nam alles hard toe. Q3 en Q4 nam het volume al weer af.

Internationaal

Welk deel van het verkeer is tot nu toe het minst belicht? Het antwoord: het internationale verkeer. Wat nu zichtbaar is, is dat we minder internationaal zijn gaan bellen. Alleen al in 2020 was dat bij de genoemde 24 carriers 7% minder. De reden daarvoor laat zich raden: door de pandemie en het thuiswerken zijn we niet alleen meer van Zoom, Teams en dergelijke gebruik gaan maken om met de directe collega’s te communiceren. Het gemak en het ontbreken van kosten zorgde ook voor een doorbraak bij het internationaal communiceren. Slecht nieuws voor telco’s die gezien moeten hebben dat er rond het volume van internationaal bellen met zowel vast als mobiel meer aan de hand was in 2020.

Mobiele versie afsluiten