Windows 7 is nu echt verleden tijd

Afgelopen dinsdag was een belangrijke dag voor elke systeembeheerder verantwoordelijk voor machines met Windows 7. Die versie wordt nu namelijk op geen enkele wijze meer ondersteund. De bijzondere support, met een fors prijskaartje, voor een selecte groep gebruikers is stopgezet.

windows-7-logoHet operating system wordt volgens metingen nog op 11% van de computers gebruikt die online gaan. Een schrikbarend hoog percentage en het zegt veel over deze versie van Windows. In tegenstelling tot voorlopers was dit OS vanaf de start minder omstreden. Kritiek was er wel op de opvolger 8/8.1. Die flopten totaal en dat verklaart mede waarom er nu nog zoveel W7 gebruikers zijn.

Dwingen

Om gebruikers te dwingen over te stappen naar een moderner OS stopt Microsoft ook het leveren van een edge browser. Dat doen ook de fabrikanten van drivers en andere software. Zij zien geen heil in het onderhouden van pakketten voor een groep gebruikers die nu vanzelf sneller zal afnemen.

Online – Offline

Bij alle berichten over het afdwingen tot uitfasering van W7 en W8.1 wordt altijd gewezen op de systemen die online gaan. Er is ook een hele rits met computers die offline werkt en waarbij het uitblijven van support en patches in principe weinig uitmaakt. De melding van Microsoft over het einde van Windows 7 betekent daarom het einde voor een deel van de computers met dit OS. Er zullen nog duizenden jaren kunnen blijven draaien en door systeembeheerders worden onderhouden.

Zolang ze standalone staan is daar niets mis mee, XP machines komen in procesomgevingen ook nog steeds voor. Voor alle andere scenarios is het beter het advies van Redmond te volgen, want online gaan met een W7 systeem is linke soep.

Mobiele versie afsluiten