Wifi optimaliseren met één druk op de knop

Interview met Ajin Ku, Country Manager Benelux van LANCOM Systems

Het optimaliseren van een wifi-netwerk is tegenwoordig een flinke uitdaging. Het groeiende aantal eindapparaten, datahongerige toepassingen en wifi-gebruikers zetten draadloze netwerken enorm onder druk. Dit geldt met name voor grotere bedrijven, scholen en universiteiten, sportstadions, evenementenhallen en ziekenhuizen.

Ajin Ku - Country Manager Lancom systems-400De toenemende complexiteit van IT en het tekort aan deskundig personeel maken het voor IT-afdelingen op die locaties steeds lastiger om hun wifi-netwerken efficiënt te beheren. Ook omdat van hen wordt verwacht dat zij de radiokanalen, kanaalbandbreedtes en het zendvermogen optimaliseren, en externe netwerken van derden mogelijk maken.

Met LANCOM Active Radio Control 2.0 (ARC 2.0) kan wifi dit werk nu zelf doen. Dit is een primeur op het gebied van wifi-optimalisatie. ARC 2.0 biedt de best mogelijke gebruikerservaring voor elke situatie: van wifi in kantoren, hotels en ziekenhuizen tot in stadions.

Capaciteiten op basis van gebruiksgedrag

De cloudoplossing past machine learning toe, en berekent op basis van actuele gebruiksgegevens telkens de beste configuratie om het WLAN te optimaliseren. Beheerders kunnen kiezen uit drie standen, afhankelijk van hoeveel access points er zijn, of kiezen voor de automatische modus. Een dashboard biedt een visuele weergave van zowel de huidige staat als een simulatie van het voorspelde geoptimaliseerde netwerk. Beheerders behouden dus altijd de volledige controle. Zodra de optimalisatie moet worden toegepast, volstaat één druk op de knop om de configuraties automatisch aan te passen.

Het resultaat: kanaalconflicten worden opgelost, er wordt rekening gehouden met externe netwerken, kanaalbreedtes en zendvermogens worden automatisch geoptimaliseerd, en capaciteiten worden beschikbaar gesteld waar ze nodig zijn, op basis van het aangeleerde gebruiksgedrag.

Tot 99% minder kosten

ARC 2.0 vermindert de administratieve kosten voor het opzetten en optimaliseren van WLAN’s tot 99%. Het stelt zelfs wifi-beheerders met weinig optimalisatie-ervaring in staat om grote installaties te beheren waar handmatig optimaliseren praktisch onmogelijk is. Zo kan het netwerk probleemloos functioneren, zelfs bij gebrek aan bekwaam personeel. En zo krijgt u de wifi die u nodig hebt.

 

Benieuwd naar de voordelen van ARC 2.0? Neem dan contact op via ajin.ku@lancom.eu, of bel naar 06 201 879 82.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)

Mobiele versie afsluiten