WiFi 7 klopt alweer op de deur

Geen werkplek meer zonder wifi-netwerk

wifi 7 wortelsHet hybride werken is een grote katalysator geworden voor draadloze netwerken. De dekking thuis, op kantoor en op openbare locaties werd verheven tot een primaire levensbehoefte. Waar zijn de tijden dat een hotel nog extra vroeg voor wifi-toegang? Zonder onberispelijke wifi tegenwoordig geen klanten. De populariteit van wifi creëert ook weer uitdagingen. Dus op het moment dat WiFi 6E steeds zichtbaarder de markt bedreedt, is de industrie alweer bezig met de volgende generatie: WiFi 7.

WiFi 7 wordt de nieuwe standaard voor de komende jaren. Want hoewel we op dit moment steeds meer apparaten met WiFi 6E-technologie op de markt zien verschijnen, komt een nieuwe standaard alweer aan. Het is een logisch onderdeel van de cyclus. Er wordt een standaard bedacht, dan wordt die getest en uiteindelijk vastgesteld. Vervolgens komen er de eerste finale chipsets en daarna concrete commerciële producten. Een cyclus die jaren in beslag neemt. Ook nu weer is chipdesigner Qualcomm een belangrijke speler en dicteren zij de introductie. Eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar zal de eerste hardware voor systeembouwers beschikbaar zijn.

Weer wat sneller

De nieuwe technologie vam WiFi 7 legt de snelheidslat weer wat hoger. Daar waar WiFi 6 in het teken stond van een stabielere verbinding en het gelijktijdige gebruik door meerdere apparaten, wordt nu de snelheid opgeschroefd. WiFi 7-modems halen een theoretische internetsnelheid van 32 Gbps, veel meer dan het het maximum van 9,6 Gbps van WiFi 6.

Sneller, maar hoe?

Meer snelheid eist andere technologie, betere codering (4K QAM) en breder spectrum. Het zijn iedere keer dezelfde ingredienten die voor succes moeten zorgen. Uiteraard bouwt WiFi 7 verder op de zogenaamde ‘MU-MIMO’-technologie die twee jaar geleden met WiFi 6 werd geïntroduceerd. MU-MIMO staat voor ‘Multi User Multiple-Input, Multiple-Output’ en is een goede bekende uit de mobiele netwerken. Ook daar zorgt het gebruik van meerdere antennes ervoor dat spectrum wordt hergebruikt en er meer bandbreedte ontstaat om meer gebruikers te faciliteren.

Binnen de WiFi 7-architectuur verdubbelt het aantal MU-MIMO-streams van 8 zoals gebruikt binnen WiFi 6, naar maar liefst 16. Dit zorgt voor een flinke toename van de netwerksnelheid/capaciteit. Het blijft niet bij deze verbetering, er is nog een uitbreiding genaamd ‘Multi-Link Operation’ (MLO). Bij WiFi 6 verbindt elk apparaat met één van de drie radiobanden van respectievelijk 2,4 GHz, 5 GHz of 6 GHz. Dankzij de nieuwe MLO-technologie kan een apparaat gegevens gelijktijdig verzenden en ontvangen via meerdere radiobanden. Dit zorgt voor een stabielere en snellere verbinding met een lagere latency.

Minder congestie en interferentie

Uiteraard borrelt er meer onder de motorkap. Op kantoren en in woningen worden steeds meer routers en access points gebruikt. Dit is vaak nodig om overal voldoende dekking te garanderen. Die extra wifi-zenders interfereren met elkaar en vereisen het juiste radiomanagement om de kwaliteit te borgen. Enerzijds is dit te verhelpen door meer spectrum beschikbaar te stellen, zoals bij WiFi 7 het geval is. Anderzijds moeten de protocollen (zoals listen before talk) de optimalisatie van het gebruik realiseren.

De WiFi 7-standaard maakt ook gebruik van een flink groter deel van het radiospectrum en heeft daarom een  kanaalbandbreedte van 320 MHz toegewezen gekregen, aanzienlijk meer dan de 160 MHz bij WiFi 6 en 80 MHz bij WiFi 5. Hoe de finale standaard er uiteindelijk gaat uitzien, is nog even onzeker, want de afronding loopt nog steeds. Pas in de loop van 2024 wordt de afronding verwacht en kunnen de eerste echte WiFi 7-systemen worden geproduceerd. Tot die tijd zal het een pre-WiFi 7-implementatie zijn. Dat is hetzelfde proces als bij vorige wifi-generaties.

De aanbieders

Marktonderzoeker Gartner heeft de wifi-markt geanalyseerd en samengebracht in zijn Magic Quadrant.  De leaders zijn: Juniper, HPE/ Aruba, Cisco, Extreme Networks en Huawei. De visionairs zijn Fortinet en Arista Networks en de niche players op de global markt zijn CommScope (Ruckus), Cambium Networks, ALE (Alcatel Lucent) en TP-Link. Daarnaast zijn er altijd regionale aanbieders die actief zijn in de SOHO en/of consumentenmarkt, zoals AVM’s Fritz! en D-Link. We hebben ons best gedaan om in onderstaand overzicht een eerlijk beeld te scheppen voor de Benelux-markt.

 

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)

 

 

Mobiele versie afsluiten