Wie heeft de meeste private 5G deployments?

Goochelen met cijfers en definities

Zijn private 5G netwerken big business of booming business? Er zijn genoeg leveranciers die dat signaal inderdaad afgeven. Maar klopt het ook? ITchannelPRO heeft al vaker over tegengestelde geluiden rond 5G geschreven. Het valt op dat ook elders enige twijfel lijkt te ontstaan, waarbij dit soort netwerken voor de meeste vragen zorgen.

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Van twee kanten is recent aangegeven dat in China letterlijk duizend private 5G deployments worden opgeleverd of al actief zijn. ZTE spreekt over betrokkenheid bij 4.500 projecten. Het Chinese ministerie voor industrie en technologie geeft het aantal operating 5G netwerken in het land aan met +5.400. In het kader van een meerjarenplan hebben de drie grootste telco’s van dat land projectvoorstellen ingediend voor meer dan 27.000 5G deployments. Dit zijn gigantische aantallen. Als ze kloppen is China onbetwist de nummer 1 met meer werkende 5G oplossingen dan alle andere landen tezamen.

Tot nu toe was er weinig aandacht voor de aantallen. De trend zelf trok de meeste aandacht en die is dat 5G fors groeit in het enorm grote land. Maar inmiddels kijken ook analisten wat anders naar het onderwerp. Kunnen deze cijfers kloppen?

“it depends”

Het antwoord is heel voorspelbaar “it depends” er is een ja en een nee. Ja, alles wijst erop dat China van private 5G toepassingen echt een speerpunt heeft gemaakt. Het zorgt voor druk van de overheid, maar ook steun. Dat laatste is dan ook een reden voor enige voorzichtigheid.

Nee, zeggen de analisten van Omnia en de koepel GSA. Ze wijzen daarvoor op een verschil in definities waardoor het lastig is landen te vergelijken.

Dat lijkt op het verhaal over het aantal 5G abonnementen. Als een telco bij alle mobiele abonnementen toegang tot 3G, 4G en 5G ondersteunt kan hij zeggen heel veel 5G gebruikers te hebben. Die klanten moeten dan wel en een toestel hebben dat 5G ondersteunt en als dat zo is ook nog eens activeren. Veel wijst erop dat dit dus ook voor besloten 5G netwerken opgaat. In China zijn er namelijk enkele duizenden gebaseerd op 4G. De beheerder kan daar 5G technologie aan toevoegen. Daarmee komt het netwerk in de boeken als een 5G deployment. Als de klanten vervolgens met de 4G only devices blijven communiceren, kun je dan nog spreken van 5G aanbod?

Niets nieuws onder zon… hoewel

Het goochelen met cijfers, aanbod als uitgangspunt nemen in plaats van gebruik en het hanteren van definities die afwijken van wat in andere landen gangbaar is. Het is nadrukkelijk niet iets dat alleen bij de telco’s in China voorkomt. Ook dichter bij huis in Europa is deze ruis aanwezig. Het is totaal niets nieuws onder de zon. Het enige verschil deze keer is dat in alle opzichten de verwachtingen rond publieke en private 5G uitrol erg hoog waren en zijn. Misschien wel iets te hoog, waardoor onduidelijke communicatie eerder als noodzakelijk wordt gezien.

Mobiele versie afsluiten