Whitepaper Koeling en NextGen koeling – Q1 2022

Alles wat u altijd al wilde weten over nextgen koeling, maar nooit durfde te vragen

Omslag DatacenterWorks ePaper koeling Q1 De redactie van DatacenterWorks, een zusteruitgave van ITchannelPRO, heeft besloten een serie whitepapers samen te stellen om alle ontwikkelingen rond datacenters op een rijtje te zetten. De eerste in deze reeks handelt over Koeling en NextGen Koeling.

Cruciaal onderdeel

Koeling vormt een cruciaal onderdeel van de technische infrastructuur van ieder datacenter – groot of klein. Er vinden ongelooflijk veel interessante ontwikkelingen plaats op dit gebied die om uitleg en duiding vragen. Denk alleen al aan alles wat er gebeurt rond vloeistofkoeling. Zeker geen nieuwe ontwikkeling, maar wel eentje die de laatste jaren in een enorme stroomversnelling is terecht gekomen.

We zien nu warmtewisselaars in achterpanelen van racks en vloeistofkoeling direct op de processor. Daarbij horen leidingen die over het moederbord worden geleid. Het aanbod rond immersion koeling, waarbij de IT-hardware volledig in een niet-geleidende vloeistof is gedompeld, neemt ook fors toe. Kortom er gebeurt enorm veel. We willen nu eenmaal de warmte die de IT-hardware voortbrengt kwijt.

Tegelijkertijd voelen we haarfijn aan dat die warmte geen afvalproduct is, maar prima voor andere economisch nuttige doelen kan worden ingezet. Daarmee is koeling ineens veranderd van een puur technisch onderwerp in een thema dat thuishoort in de hele discussie rond de energietransitie.

Het document is hier te downloaden.

Mobiele versie afsluiten