WhatsApp in Turkije onderzocht wegens zorgen over privacy

De Turkse mededingingsraad onderzoekt WhatsApp naar aanleiding van de nieuwe gebruiksvoorwaarden van de chatdienst. Dat meldt persbureau Bloomberg. De nieuwe gebruiksvoorwaarden hebben in Turkije geleid tot zorgen over de privacy van gebruikers.

WhatsApp-accounts buiten de EU wisselen sinds vorige week data met Facebook uit, onder andere om advertenties aan te passen aan het internetgedrag van de gebruiker en voor integratie met het betaalplatform van Facebook. De Turkse mededingingsautoriteit is niet blij met deze nieuwe voorwaarden. Die leiden er volgens de toezichthouder toe dat Facebook nog meer gegevens verzamelt, verwerkt en gebruikt.

Erdogan stopt met WhatsApp

De Turkse president Erdogan liet zondag al weten vanwege de gewijzigde voorwaarden te stoppen met het gebruik van WhatsApp. In plaats daarvan zullen de president en zijn collega’s gebruikmaken van gecodeerde diensten van de berichtenapp BiP van de Turkse telecomaanbieder Turkcell.

Turkije treedt op tegen sociale media

Turkije staat bekend om het optreden tegen socialemediaplatforms. Ook worden regelmatig gebruikers gearresteerd omdat zij op de platformen Erdogan zouden hebben beledigd. Volgens critici probeert de Turkse president daarmee mensen met afwijkende meningen monddood te maken.

Bron: Bloomberg

Mobiele versie afsluiten