Werknemers Facebook hebben toegang tot gerapporteerde WhatsApp-berichten

Ruim duizend werknemers van Facebook hebben kunnen meelezen in gerapporteerde chatberichten van WhatsApp-gebruikers. Dat meldt ProPublica, dat daaraan toevoegt dat zij geen volledige gesprekken kunnen zien. De werknemers krijgen het gerapporteerde bericht binnen, samen met vier berichten die daarvoor zijn verstuurd.

Het moederbedrijf van WhatsApp heeft zelf altijd gezegd dat het werkt met versleutelde berichten, die dus alleen zijn in te zien door de verzender en ontvanger. De werknemers van Facebook blijken echter inzage te hebben in miljoenen privéberichten van WhatsApp-gebruikers, waaronder foto’s en video’s. Het gaat om berichten die worden gerapporteerd, bijvoorbeeld bij kinderporno, spamberichten of berichten gelinkt aan terrorisme. De werknemers bekijken vervolgens of de gerapporteerde berichten inderdaad ongepast zijn.

‘Geen contentmoderatie’

Volgens een woordvoerder van WhatsApp zijn er inderdaad wereldwijd enkele teams die WhatsApp-berichten bekijken om misbruikers van het platform te identificeren en verwijderen. Facebook zegt dit werk zelf niet te beschouwen als contentmoderatie, zonder daarop verder in te gaan. WhatsApp zegt in een verklaring dat de app is gebouwd op een manier ‘die het verzamelen van gegevens beperkt’.

Bron: ProPublica

Mobiele versie afsluiten