Werken zonder cloud als realiteit

lijst van Azure diensten die niet meer in Rusland beschikbaar zijn

Vorige week schreef ITchannelPRO dat bewoners en bedrijven in Rusland geen toegang meer hebben tot Azure diensten. Welke diensten was nog niet helemaal duidelijk, inmiddels is daar meer informatie over.

azure-logo-500Wat kun je doen zonder toegang tot de Azure cloud? Die vraag is aan de orde voor iedereen in Rusland. Per 21 maart zou die toegang namelijk ophouden te bestaan. Microsoft moet wel, want het is een gevolg van internationale sancties. De genoemde datum bleek onhaalbaar, in overleg met de EC is het nu per eind maart einde verhaal.

Einde verhaal waarvoor precies? Persbureau Tass heeft een opsomming gemaakt. Het door Microsoft bevestigde aantal van 50 diensten staat er niet, maar in ieder geval wel de categorieën. Dat levert de lijst op die onderaan dit artikel staat.

Licentiesleutels ingetrokken

De eerste indruk is dat er niet veel Azure cloud diensten overblijven. Daarna komt vanzelf de vraag op hoe je hierop zou kunnen reageren. Alle suggesties voor het gebruik maken van andere IP adressen (VPN dus) lijken niet te gaan werken. Uit de teksten van Tass en anderen blijk dat de licentiesleutels die horen bij accounts zijn ingetrokken. Het omzeilen van de maatregelen door overal nieuwe accounts voor aan te maken in een IP zone die Microsoft wel accepteert zou kunnen, maar dat kost tijd en de operatie zelf zal makkelijk opvallen.

Lokaal blijft over

Dan maar weer gaan werken zonder cloud, alle Microsoft applicaties lokaal draaien en data lokaal opslaan? Dat kan. Hoe de software geüpdatet kan worden is een andere vraag. Zoals de vorige keer is aangegeven is massaal overstappen op het cloud aanbod van een concurrent uit het Westen geen optie. Google moet de sancties ook uitvoeren maar heeft daarover nog weinig gecommuniceerd. AWS heeft inmiddels wel al bevestigd aan klanten in Rusland en Wit Rusland de dienstverlening te staken.

Werken zonder cloud is voor ons iets om over te discussiëren. In Rusland en Wit Rusland wordt het heel snel de realiteit. In ieder geval voor bedrijven, zoals uit de volgende lijst zal blijken. Vooralsnog lijken burgers (enkelvoudige accounts) minder last te hebben van de sancties, maar ook die groep zal de gevolgen van de sancties gaan merken (abonnementen verlengen zonder toegang tot SWIFT of PayPal is onmogelijk).

Verder blokkeert Microsoft blokkeert per eind maart de toegang tot deze diensten

Mobiele versie afsluiten