Welke vorm van IoT komt niet uit de startblokken?

IoTVan IoT wordt al jaren beweerd dat het gaat zorgen voor grote veranderingen en makkelijke acceptatie. Onderbouwing van die claim is dun. We zien vooral voorspellingen van de toekomst. Het heden is lastig in kaart te brengen. Daarom de vraag: komt IoT wel uit de startblokken?

Die vraag is recent gesteld door information-age.com. Het gebeurde in de vorm van een interview met Nick Earle, CEO of Eseye. Zijn stelling is dat IoT tot op heden niet van de grond is gekomen. Het staat nog steeds in de startblokken.

40 miljard devices

Earle en de vragensteller gaan voor het gemak uit van een markt die al rond 2010 in het vizier was en ultimo 2020 uit 40 miljard (geen typefout) zou bestaan. Waarop die cijfers zijn gebaseerd is onduidelijk. De kans dat in 2010 IoT al op een agenda stond is gering. 2010 was het jaar dat veel bedrijven nog succesvol de cloud buiten de deur wisten te houden.

Maar als we daar overheen stappen blijven er terechte vragen over: waar zijn al die miljarden connected devices, waar zijn al die toepassingen om het leven van de consument makkelijker te maken.

Conflicten over IoT

Earle heeft gelijk door te wijzen naar het aloude conflict als het gaat om connectiviteit (“internet”). Dat conflict bestaat uit de belangen van de makers van hardware of diensten en de partijen die voor de verzending van het signaal moeten zorgen. In de meeste gevallen zijn die laatste de telco’s en netwerkbedrijven. Die hebben nog steeds een eigen agenda als het gaat om bandbreedte en frequenties. De makers van hardware hebben in het beste geval industriestandaarden waaraan ze hebben te voldoen. Die twee partijen kunnen als het om IoT gaat niet altijd door een deur. De commerciële en strategische tegenstellingen kunnen gewoon te groot zijn.

Wat ook steeds meer een rol is gaan spelen – daar zegt Earle overigens niets over – is dat de wetgever en toezichthouders niet elke vorm van IoT toegang tot de markt heeft gegeven. Helemaal sinds het eerste IoT botnet (Mirai) is er een extra reden eisen te stellen aan technische eisen voor devices. Dit verklaart deels waarom niet elk IoT device in Nederland via de retail of het reguliere kanaal verkrijgbaar is.

Dat via IoT devices ook heel veel data vergaard en verwerkt kan worden die te linken is aan personen speelt ook nog een rol bij de uitrol en acceptatie van IoT.

Definitie van IoT als horde

Het bijzondere van het inteview met Earle is dat hij lang stilstaat bij de combinatie van IoT, data, en datanalytics. Het idee dat landelijk dekkende netwerken een voorwaarde zijn voor IoT en dat dan pas met data gewerkt kan worden klopt. Het laat echter ook zien dat Earle een heel andere kijk op IoT heeft. Zijn definitie is niet gelijk aan wat Nederlandse telco’s eronder verstaan. Het staat ook op grote afstand van de retailer die een slimme deurbel verkoopt in een verpakking waarop IoT is gedrukt.

Zelfs de procesindustrie in Nederland zal even de wenkbrauwen fronzen bij het lezen van zijn betoog. Data vergaren en verwerken? Dicht op de bron met sensoren? Ja hoor dat doen we al jaren. Connetiviteit als bottle-neck? Nee dat herkennen we niet.

De bijkomende waarde van het interview is dat we zo op het bestaan van verschillende IoT definities worden gewezen. Het is dus handig bij het lezen van persberichten, onderzoeken en dergelijke te weten hebben welke vorm van IoT is bedoeld.

Mobiele versie afsluiten