Welk probleem lost O-Ran nu op?

Eind april vond in Berlijn de Open RAN World conferentie plaats. Met Deutsche Telekom als hoofdsponsor was de verwachting dat hier het succes van de 5G O-Ran testopstelling in het nabijgelegen Brandenburg maximaal zou worden gepromoot. Het liep allemaal wat anders.

o-ran conferentieOm een meerdaagse conferentie over O-Ran te organiseren getuigt van moed. Dat er de nodige 6G items op de agenda stonden viel op. Is er dan niet meer zoveel te vertellen over O-Ran of moet 6G de rol als aanjager van 5G overnemen?

Vragen waren er ook over de persaandacht. Die was minimaal. Had de IT pers er massaal voor gekozen Koningsdag in Nederland te gaan vieren in plaats van twee dagen in een hotel opgesloten te zijn? Er lijkt maar een item te zijn over het gebeuren. Dat is bar weinig, tegelijk is de inhoud van het bericht compleet duidelijk. Dit was zeker niet iets dat de organisatoren kunnen gebruiken voor een vervolgbijeenkomst.

Als we Golem.de mogen geloven heeft de VP van DT in zijn keynote namelijk duidelijk gemaakt dat de opstelling van O-Ran in Brandenburg weliswaar leerzaam is, maar dat het ook een niet schaalbaar project is. In weerwil van wat de naam suggereert is de oplossing weinig flexibel.

Vanuit eerdere meldingen was al bekend dat het stroomverbruik tegenvalt. Nu daar ook nog eens bijkomt dat het beheer en de schaalbaarheid een flinke “uitdaging” vormt mag ondertussen de vraag worden gesteld wel probleem O-Ran precies oplost. Calculaties die op een lagere TCO wijzen zijn ondertussen ook minder te vinden.

Mobiele versie afsluiten