Wat zijn de alternatieven voor AWS en hoe breng je ze in kaart

GigaOm-AWS alternatievenOp de markt voor publieke cloud diensten is AWS de grootste, maar er zijn genoeg alternatieven. Welke concurrent wanneer een beter of vergelijkbaar aanbod heeft is niet makkelijk vast te stellen. Lijstjes zoals de Consumentenbond die maakt zijn er namelijk amper. Maar Gigaom heeft nu iets dat daar wel sterk op lijkt.

Groot maar niet perse goedkoop

AWS is groot en heeft de reputatie ook goedkoop te zijn. Wie al eens met het aanbod van de drie grote Amerikaanse hyperscale cloud aanbieders heeft gewerkt weet dat goedkoop een betrekkelijk begrip is. Gebruikers moeten echt regelmatig het gebruik van resources in de gaten houden en bijstellen. Doen ze dat niet dan valt de rekening toch echt tegen. Wat ze ook moeten doen is blijven controleren of er niet te veel capaciteit wordt geclaimd.

Er zijn genoeg tool van zowel AWS als derde partijen om dat in de gaten te houden en toch gaat het daar vaak mis. Wat er ook vaak mis gaat is dat men denkt dat AWS als grootste per definitie ook het meest uitgebreide en best passende aanbod heeft.

Dat laatste gaat echt niet altijd op. Dat is een van de conclusies uit het net iets meer dan 20 pagina’s tellende document van Gigaom. Het heeft voor drie generieke klantgroepen MKB, Large enterprises en maatwerk het aanbod van elf AWS concurrenten onder de loep genomen. De scope van het onderzoek is de Amerikaanse markt.

Overzicht

Niet alle genoemde partijen zijn in Nederland actief of bekend. Toch is de opzet van het overzicht ook voor Nederlandse IT bedrijven zinnig. Het laat namelijk zien hoe een dergelijk overzicht eruit kan zien en wat daarbij de criteria kunnen zijn. Gigaom kijkt naar meer dan de prijs. Het let op de omvang van het ecosysteem, de voorspelbaarheid van kosten en ook het risico van een lock-in.

Kortom een handig document om eens door te bladeren voor wie cloud diensten afneemt voor eigen gebruik. Maar het net zo handig voor wie klanten voorziet van advies over het gebruik van cloud waarbij alternatieven voor AWS gevraagd zijn.

Mobiele versie afsluiten