Wat nu als de cloud duurder wordt?

En dat gaat gebeuren

Voor het eerst deze eeuw is er hoge inflatie en wordt alles duurder, van brood tot stroom, maar nog niet de cloud. Dat clouddiensten duurder gaan worden is echter onvermijdelijk. Daardoor zal een groep gebruikers gedwongen worden keuzes te maken.

cloudRecent heeft Canalys gewezen op de prijsstijgingen voor clouddiensten. Dat is een opvallende ontwikkeling. Zolang er IT diensten worden aangeboden is de gebruiker gewend aan periodieke verhogingen. Soms zijn die verhogingen zeer lokaal. Azure diensten zijn bijvoorbeeld door Brexit op de Britse eilanden procentueel meer in prijs gestegen dan dezelfde diensten in Ierland of elders in de EU. De verklaring daarvoor is dat het Britse Pond zoveel minder waard is geworden en Redmond wentelt dat dus af op de gebruikers.

Inflatie

Inflatie als reden de prijzen te verhogen is iets anders. Cloudaanbieders moeten linksom of rechtsom ook meer gaan betalen voor de stroom. Het vinden van personeel is nog lastiger geworden. De kosten van hardware zijn echt wel fors omhoog gegaan. Hogere inkoopkosten geheel voor eigen rekening nemen is geen onderdeel van dit type internationale aanbieders. Ze hebben het doorberekenen uitgesteld, maar het moment gaat komen dat de klant een fors hogere nota gepresenteerd krijgt.

Geen ervaring

Waarom is dat zo bijzonder? Ten eerste zal die verhoging veel meer zijn dan we voorheen gezien hebben. Iedereen zal op basis van zijn eigen eindafrekening van gas en elektriciteit wel begrijpen dat dat zo is. Maar, en dat is het bijzondere, er is een hele grote groep ondernemers die nog nooit rekening heeft hoeven houden met het mechanisme van hoge inflatie en daardoor hogere inkoopkosten.

Inflatie van zelfs meer dan 5 procent is deze eeuw nog niet voorgekomen in Nederland. Men heeft dus geen kennis op op terug te vallen. Wat verder speelt is dat niemand nog ervaring heeft het duurder worden van alle clouddiensten, dus ook de IaaS die je afneemt om je eigen diensten op te ontwikkelen en daarna in de markt te zetten.

Tenslotte leiden fors hogere prijzen voor “anything cloud” tot een minder migraties. Daar hebben Canalys en consorten nog weinig over gezegd, maar we krijgen nu ook de situatie dat het aantrekkelijker wordt stil te blijven zitten en de eigen hardware in een eigen ruimte of colo datacenter te gebruiken. Ja, ook daar zullen de prijzen stijgen, maar ITchannelPRO begrijpt dat gebruikers dat minder erg vinden dan een dubbele sprong in het diepe, een migratie en de zekerheid dat het cloudplatform een onbekend percentage duurder zal worden.

Er zijn twee groepen IT bedrijven die daar van gaat profiteren. Dat zijn om te beginnen de regionale en lokale datacenters.  Daarnaast is dit iets waardoor lokale IT dienstverleners de orderboeken nog beter kunnen vullen.

Mobiele versie afsluiten