Wat moet Microsoft doen om EC onderzoek Teams te stoppen?

Nog geen witte rook te verwachten

Dat de EC Teams onderzoekt is inmiddels algemeen bekend. Op basis van klachten wordt gekeken of het feitelijk bundelen van deze toepassing met Office en Windows geen overtreding is van de regels. Het gonst rond deze zaak van de geruchten. Voor de softwaremaker staat er veel op het spel. De zaak kan daarbij niet los worden gezien van andere onderzoeken in Washington, Londen en Brussel naar de machtspositie van de grote cloudaanbieders.

EC EUHet is niet de eerste keer dat de EC buigt over een communicatiedienst van Microsoft. In 2011 is de overname van Skype reden geweest van gedegen onderzoek. De uitkomst daarvan was dat de Skype zonder voorwaarden kon worden gekocht. Dat deze case, die bijna iedereen al weer is vergeten, hier is genoemd komt omdat toen duidelijke criteria en meetpunten zijn aangegeven.

Criteria

Die criteria zijn nu waarschijnlijk ook weer van de plank gehaald om te kijken naar de positie van Teams. Om een voorbeeld te geven. In 2011 was een van de vragen die de EC te beantwoorden had of Skype een “must have” product was voor sommige klantgroepen en wat daar  de concurrentie was.

Het zal anno 2023 veel lastiger worden om te ontkennen dat Teams een “must have” toepassing is. Additioneel was indertijd bij Skype sprake van een los bedrijf dat werd overgenomen. Teams komt uit de stal van de maker van Windows en Office. Verdere integratie om die “must have” functie helemaal in beton te gieten is daarom veel makkelijker.

Meer afstand

De kans dat Brussel Teams verbiedt is te verwaarlozen. Waar het op kan aansturen is meer afstand tussen de applicatie en de andere software van Microsoft. Tot een paar dagen terug was schijnbaar het niet langer bundelen van Teams bij Windows en Office een denkrichting. Dat zou het aanbod zijn dat Microsoft bij de onderhandelingen met Brussel had gedaan.

Hoewel die optie vanuit Microsoft beredeneert te verdedigen is, was direct al duidelijk dat toezichthouders dit onmogelijk als de oplossing zouden accepteren. Dat Reuters voor het weekend kwam met het gerucht dat Microsoft nu voorstelt naast het losweken van Teams ook iets aan de prijs te willen veranderen is geen verrassing.

Prijsstelling Teams

Details ontbreken, maar het is zeer waarschijnlijk dat het voorstel is Office zonder Teams een lagere prijs te geven dan Office met Teams. De kans is ook dan klein dat Brussel hier direct mee instemt. De integratie andere onderdelen van Office blijft namelijk ongewijzigd en daarmee de facto vendor lock-in en machtspositie waar de concurrentie over klaagt. Het onderzoek van de EC naar Microsoft Teams is dus nog lang niet voorbij. De zoektocht naar een technisch haalbare oplossing voor het losweken gaat door.

Mobiele versie afsluiten